Radar · Morgonkollen

I dag: Finlands riksdag behandlar Natoansökan

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelade i går att Finland ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

I går fattades ett historiskt beslut: Finland ansöker om medlemskap i Nato. Nu ska bara Finlands riksdag godkänna ansökan, sedan är den klar att lämnas in. Tidtabellen är oklar, men enligt utrikesministern kan det bli på onsdag.

I dag, måndag, klockan 9 svensk tid börjar Finlands riksdag att behandla landets Natoansökan i en remissdebatt.

Debatten inleds med att statsminister Sanna Marin presenterar redogörelsen för riksdagen.

Det var i går som det slutligen blev klart att Finland ansöker om medlemskap i Nato. Beslutet fattades av presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott och presenterades under en presskonferens på eftermiddagen.

– Det här är en historisk dag, en ny tidsera börjar, konstaterade president Sauli Niinistö.

Viktigt att alla hörs

Alltsedan det blev aktuellt att ansöka om medlemskap har man i Finland betonat vikten av en parlamentarisk process. I teorin hade presidenten och regeringen kunnat fatta beslutet på egen hand, men riksdagen har fått tid att begrunda sin egen ståndpunkt.

Riksdagen har under våren behandlat statsrådets redogörelse om det aktuella läget och förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön.

Natoansökan som börjar behandlas i dag är också i form av en redogörelse. Efter att presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott fattade beslutet på söndagen behandlades redogörelsen under statsrådets allmänna sammanträde senare under dagen. Efter godkännandet överlämnades redogörelsen till riksdagen.

Oviss tidtabell

Eftersom alla ledamöter kommer att ges möjligheten att kommentera redogörelsen är det ovisst hur långdragen debatten blir. Finland lämnar troligen in sin ansökan på onsdag, har utrikesminister Pekka Haavisto uppgett till Aftonbladet.

Ansökan lämnas in så snart riksdagens behandling är klar.

– Jag har mitt förtroende för att riksdagen kommer att bekräfta beslutet snarast, sade statsminister Sanna Marin i söndags.

Enligt tidigare uppgifter till TT siktar den svenska regeringen på att ge besked i Natofrågan i nära anslutning till en debatt på måndagen som hålls med anledning av den säkerhetspolitiska analysen.