Radar · Politik

Svenska freds: Natobesked sorgligt och förhastat

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är kritiskt till Socialdemokraternas omsvängning i Natofrågan.

Dagens besked är en stor besvikelse – beslutet är sorgligt och förhastat och leder Sverige och världen i fel riktning. Det säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Minuter efter Socialdemokraternas besked om att de svängt i Natofrågan och numera förespråkar en anslutning kom reaktioner från fredsrörelsen.

– Beslutet leder Sverige och världen i fel riktning. Det världen snarare behöver är satsningar på avspänning och nedrustning. Vi hade önskat att Sverige istället drev på för internationellt samarbete och konfliktförebyggande åtgärder, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen. 

Ett svensk anslutning till Nato gör inte Sverige eller världen mer säker eller demokratisk, menar Svenska Freds. Bland annat kommer Sverige ingå i en allians med icke-demokratier som Ungern och Turkiet.

– Nato är en militärallians som bygger på hot om massmord genom användning av kärnvapen. Som Natomedlem blir det avsevärt svårare för Sverige att arbeta för nedrustning.

Driva på för förändring

Nu krävs att riksdagen stiftar bindande lagstiftning som förbjuder kärnvapen på svenskt territorium samt omedelbart ratificerar FN:s kärnvapenförbud, uppmanar Svenska Freds.

Om Sverige ändå går med i Nato bör regeringen vara en aktiv medlem och driva på för förändring i alliansen anser Svenska Freds.

Reformer för förbättrad insyn och ansvarsutkrävande, stärka de nationella parlamentens roll och Natos parlamentariska församlings mandat är några av kraven som förs fram.