Radar · Politik

Dadgostar: Riskerar dras in i andras krig

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är starkt kritisk till regeringens svängning i Natofrågan.

Socialdemokraternas svängning i Natofrågan får delar av oppositionen att jubla – men alla är inte lika övertygade. ”Ett dystert men väntat besked från S”, säger Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Det mesta pekar på att Socialdemokraternas beslut sätter punkt för tvåhundra år av svensk alliansfrihet.

Centerledaren Annie Lööf hyllar beskedet som ”historiskt” i ett inlägg på Twitter, och Kristdemokraternas Ebba Busch kallar det ”klokt, om än kraftigt försenat”.

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar talar i sin tur om ett historiskt felbeslut efter två århundraden av fred.

– Det ska Socialdemokraterna nu överge och i stället föra in Sverige i en kärnvapenallians.

"Blir mer otryggt"

TT: Vad betyder det här för Sverige som du ser det?

– Det innebär risk för militarisering av Östersjön, eskalering av konfliktnivån i vårt närområde och att Sverige blir mer otryggt. Vi riskerar att dras in i andras krig och konflikter.

Dadgostar kallar riksdagens säkerhetspolitiska analys, som presenterades i veckan och som Socialdemokraterna stött sig på, för en samling ”illa underbyggda påståenden” där riskerna med ett Natomedlemskap lyser med sin frånvaro.

– I analysen stod bland annat att Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik skulle vara intakt även om vi gick med i Nato, men redan timmar senare krävde Turkiets ledare Erdogan eftergifter för att Sverige skulle få ett ja från Turkiet.

Vill markera mot Erdogan

Risken för att Turkiet ska ställa sig i vägen för ett svenskt Natomedlemskap har diskuterats flitigt de senaste dagarna. Enligt Dadgostar innebär en Natoansökan att Sverige utsätter sig för turkisk ”utpressning” som syftar till att förfölja kurder.

– Därför är det oerhört viktigt att Sverige tydligt markerar mot att Erdogan lägger sig i svenska angelägenheter, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV