Radar · Politik

Ny utredning om Arlanda – för att avveckla Bromma

Flygkapaciteten på Arlanda ska "säkras".

Regeringen tillsätter en utredning för att ”säkra tillräcklig flygkapacitet” på Arlanda, för att på sikt kunna avveckla Bromma flygplats. Flera partier i Stockholm stad ställer sig positiva till beskedet, men Vänsterpartiet tycker att regeringen förhalar frågan.

Regeringen har gett Peter Norman i uppdrag att ta fram en plan för utveckling av Arlanda flygplats, tillkännager infrastruktur Tomas Eneroth. Regeringen vill säkra tillräcklig flygkapacitet och därmed på sikt kunna avveckla Bromma flygplats, skriver man i ett pressmeddelande.

– Utredaren ska ta fram en plan för utveckling av Arlanda flygplats. För att en avveckling av Bromma flygplats ska vara möjlig behöver flygkapaciteten säkras med en god tillgänglighet för inrikesflyget på Arlanda, säger Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, är nöjd med beskedet.

– Det är positivt att regeringen tar ytterligare ett kliv mot att lägga ner Bromma flygplats och flytta trafiken till Arlanda. Det här har Miljöpartiet arbetat för i åratal, säger han i en kommentar.

M vill ha garantier

Även Moderaternas Anna König-Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm, ställer sig positiv till utredningen.

– Jag välkomnar att en utökning och utveckling av Arlandas kapacitet tas upp av regeringen. Samtidigt konstaterar jag att behoven är välkända och att det som behövs nu är beslut som säkrar både inrikes- och utrikesflyget, samt kommunikationerna till och från flygplatsen, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon låter dessutom meddela att hon kommer bjuda in regeringens utredare till ett möte inom kort, för att ”få garantier om att inrikes- och utrikesflygets kapacitet säkerställs i utredningen”.

"Bromma kan läggas ned redan i dag"

Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Stockholm, tycker däremot att utredningen är ett sätt för regeringen att ytterligare skjuta frågan framför sig.

– Swedavia är redan i dag tydliga med att de kan lägga ned Bromma, och att trafiken kan flyttas till Arlanda. Vi vill inte utöka kapaciteten, men vi upplever att det finns en enorm rädsla från S framför allt, och att tillsätta en utredning visar väl på någon slags handlingskraft, säger hon till Syre, och tillägger att hon tror att det hela kan bli en valfråga när det drar ut på tiden.

– Problemet är att en majoritet i riksdagen inte vill lägga ned Bromma i dag, och om de är för det, så vill de bygga ut Arlanda. Det är vi emot. Vi är övertygade om att Bromma kan läggas ned redan i dag utan åtgärder på Arlanda, och det måste komma igång nu, för det tar lång tid att bygga bostäder och infrastruktur. Vi har ett guldläge nu när flygtrafiken har minskat, och det inte finns samma press på flygningar morgon och kväll. Det är synd att det begravs i ytterligare en utredning, säger Anna Sehlin.

"Förtida avveckling olyckligt"

Liberalerna gick också ut med en kommentar, där riksdagsledamoten och partiets talesperson i infrastrukturfrågor Helena Gellerman, ser annorlunda på saken.

– Det är positivt att regeringen vill utveckla och utöka kapaciteten på Arlanda flygplats då flyget har återhämtat sig snabbare än väntat efter pandemin. Tidigare har regeringen kopplat utbyggnaden av Arlanda till en nedläggning av Bromma flygplats. Jag anser att det vore olyckligt om regeringen åter gör den kopplingen till en förtida avveckling av Bromma flygplats då flygplatsen har en fortsatt viktig roll att fylla för det regionala flyget och den snabba utvecklingen av elflyget.

Enligt regeringen ska utvecklingsplanen ”vara i linje med klimatmålen”, vilket innebär att den ska bidra till omställningen till fossilfritt flyg. Förra året utreddes Bromma flygplats och utredaren för Arlanda har att beakta de bedömningar och förslag som gjordes där. Sedan ska uppdraget redovisas senast 15 juni 2022.

Läs mer:

Utredning: Bromma flygplats kan läggas ned 2025

S och M på väg att bli överens: Ny bana på Arlanda

Regeringen vill avveckla Bromma flygplats

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV