Energi

”Det är enklare att vara vegan på julen”

"Sill är ju bara en inläggning", säger Mattias Kristiansson, som tycker julbordet är ett bra tillfälle att introducera växtbaserat för köttätare.

Julmenyn är färdig och hans lägenhet närmar sig peak julpynt. Syre ringde upp vegoprofilen Mattias Kristiansson för att komma i stämning, få inspiration till ett växtbaserat julbord, och höra exakt hur trött han är på att försvara fejkkött.

–Jag älskar glitter och har en hel guldvägg hemma året runt, så det kan ju vara lite svårt att skilja vardagspynt från julpynt. Min sambo tycker att det är på gränsen till tacky. Han tycker det är tillräckligt med pynt nu, men jag kommer nog fortsätta, erkänner Mattias Kristiansson, chefredaktör för tidningen Vego och kokboksförfattare.

Glittret har även ett terapeutiskt syfte, menar han.

– Julpynt lindrar min vinterdepression. Jag tyckte det var så himla jobbigt förr – nu känner jag att det kan vara hur mörkt som helst utomhus, men man bygger upp som en mysig värld inne. Det är ett bra pill, och nåt sagolikt med det.

Mattias Kristiansson kommer att fira jul i Stockholm med sin ex-man och hans familj, pappa, storasyster och nuvarande sambo.

– Vi är hos mig för jag älskar att laga mat och pilla och fixa och underhålla. Vårt julbord är helt veganskt nu, det har gått steg för steg. Min storasyster blev vegan och så fortsatte det. Till slut satt min pappa ensam där med sin lilla skinkbit.

I sociala medier finns gott om tragiska bilder på tallrikar med vad veganer fått äta på julbord. Är det extra svårt att vara vegan under julen?

– Jag tycker det är enklare! Det bästa med julbordet är ju att det är en buffé. Alla kommer inte äta allt men alla kommer gilla något. Julbordet är väldigt bra om man ska introducera folk till vegetariska alternativ.

Sill utan sill

Det enkla, menar Mattias Kristiansson är att vi vill åt samma smaker på julen.

– Använder man klassiska smaker och råvaror är det svårt för nån att säga att ”det här kan man inte äta”.

Grönkålen, till exempel, kan bli grönkålsbollar eller grönkålsflarn, tipsar Mattias Kristiansson och fortsätter.

– Folk älskar sill. Men det är ju bara en inläggning! Man kan lägga in vad som helst. Vi kör till exempel blomkål i currymajo och äpple, eller lägger in zucchini.

Har du några måsten på ditt julbord?

– Vänta ska jag ta upp min meny …

Den är klar redan?

– Gud ja! Jag gör alltid nån form av grönkålsflarn (se recept), det är sjukt gott. Och limesill med aubergine i krämig majonäs, det har blivit en klassiker hos oss. Och så brantevikssill med olika löksorter och olika peppar. Den har jag kört med tofu, svamp och nån gång med bara lök.

Mat som isbrytare

Hela idén om julbordet som likadant varje år kan man tänka om, menar Mattias.

– Rätter som blivit klassiker är ju inte jättegamla. Vi kan göra julen till det vi vill. Mat är en så himla bra isbrytare och brygga till både samtal och ögonöppnare för köttisar, man kan visa vad som finns där ute. Det kommer inte smaka animalier men fortfarande vara skitgott.

Finns det nån rätt som du rekommenderar att man bjuder julens köttätare på?

– Vi brukar ha nån form av skagenröra, det går alltid hem. Vegobollar funkar bra, de kan man göra på formbar färs och krydda upp som vanligt. Sen finns det ju alltid de som gnäller på att ”allt ska se ut som kött”. Men de produkterna är ju mer till för dem än för oss, för att sänka trösklarna.

Efter nyheten om att järnet i vegokött inte tas upp av kroppen antar jag att veganer kommer få gå i försvarsställning över sojaskinka och prinskorvar. Är du team Äkta vara* eller team formbar färs?

– Jag är för en varierad kost och lite trött på idén om att veganer bara äter enformiga processade livsmedel, en produkt till alla måltider. Jag älskar halvfabrikat, men det ska så klart vara en del av en vegansk kost.

Mattias sjunger pliktskyldigt baljväxters lov, med viss matthet på rösten, och fortsätter.

– Vi äter ju inte veganost som ett äpple. 90 procent av svenskarna får inte i sig tillräckligt med frukt och grönt, men det framställs som att veganer är problemet, det är lite knasigt. Så fort det kommer perioder med extra mycket kött kommer kritiken mot vegansk mat. Det brukar komma lagom till jul.

Baktips

Få saker skapar så mycket julstämning som doften av ett julbak. Mattias Kristiansson, som har skrivit en kokbok om vegansk bakning, har hävdat att det är enklare än konventionell bakning.

– Jag får ibland frågan hur man ersätter äggen. Då är mitt råd att istället pröva framarbetade veganska recept. Man kan behöva tweaka fler grejer. En smidig sak är att man kan ha ingredienserna hemma i skafferiet redan. Och bakar du veganskt kan du baka till alla – kan inte det vara anledning nog?

 * Äkta vara är enligt sin hemsida ”en konsumentförening som jobbar för ärligare och bättre mat. Mindre fusk, tydligare information och färre tillsatser”. Föreningen kritiserar ofta tillsatser i växtbaserade livsmedel, och bland annat utnämnt vegansk smördeg till Årets matbluff, då den innehöll olja i stället för smör.

Läs även: Mattias Kristianssons recept på grönkålsflarn med päron och valnötter

Läs ävenBaka veganskt är lättare än någonsin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV