Energi · Mat med Jenny

Baka veganskt är lättare än någonsin

Mattias Kristiansson är en välkänd veganprofil, bland annat genom sitt matmagasin Vego.

I förra Mat med Jenny mötte vi Karolina Tegelaar som släppt nya boken Vegansk bakning. Nu bekantar vi oss med en annan vegoprofil, Mattas Kristiansson, som just lanserat boken Baka veganskt.

Mattias Kristiansson är välkänd både i och utanför vegankretsar, med sina kokböcker, teveframträdanden och så klart tidningen Vego som han startade 2014. Syre tar ett snack med Mattias om att två veganska bakböcker släpps samtidigt.

Finns det verkligen plats för två veganska bakböcker?

– Ja, herregud. Jag älskar Karolina Tegelaars bok och det är en bakbibel alla borde ha. Min bok är en kul, färgglad introduktion till vegansk bakning med allt från klassiker till andra tokiga påhitt.

Nya boken Baka veganskt är en färgglad och inspirerande läsning
Nya boken Baka veganskt är en färgglad och inspirerande läsning.

Du började ju din bana som kakbloggare och du släppte en ickevegansk bakbok redan 2013. Vad har varit den största utmaningen när du började baka veganskt?

– Jag upplevde det bara som lättare att baka veganskt. Det var det som gjorde steget till vegansk matlagning så mycket kortare. Det skulle vara bakverk med mycket ägg eller vispad äggvita, men nu finns det flera olika sätt att tackla det på, inte minst med kikärtsspad.

För övrigt: Blir man inte trött på att folk frågar vad som är utmaningen med veganska bakverk? Måste veganska kakor alltid pekas ut som något slags problem?
 
– Haha! Exakt så. Det gäller både bakning och matlagning. Jag tror många tycker det är svårt att bryta vanor och testa nya saker, så de vill gärna sätta upp osynliga hinder och sen att vi veganer ska bekräfta dem så att de slipper ta steget – eller hoppet. Mitt liv har bara blivit lättare som vegan så jag köper inte alls den oron.

Om du får ta med ett enda bakverk till en öde ö, vilket blir det då?

– Napoleonbakelse. Jag hade inte ätit det på kanske 20 år och var så nära till tårar när jag nu fick äta det. Det var liksom hela min uppväxt som spelades upp framför mig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV