Radar · Nyheter

Livsmedelsverkets regler ifrågasätts i Årets matbluff

Bör en smördeg innehålla smör? Det anser organisationen Äkta vara som vill ändra på reglerna kring smördegens namn.

Intresseorganisationen Äkta vara har utsett Årets matbluff – ett antipris som delas ut till ett företag som anses vilseleda konsumenterna. I år är det en smördeg utan smör som fått det mindre ärofyllda priset.

Det är efter en omröstning som vinnaren – eller kanske snarare förloraren – utses. Pop bakery saluför en smördeg utan smör, vilket kan tyckas vara vilseledande marknadsföring. Enligt EU:s regler får smördeg i Sverige kallas smördeg, även om smöret lyser med sin frånvaro. Det anses nämligen vara ett namn på en produkt med vissa egenskaper och syftar inte enbart till själva ingredienserna.

Detta till trots anses alltså Pop bakerys produkt vara en bluff. Dessutom finns flera varumärken som saluför smörfri smördeg, hela elva stycken av dem som Äkta vara hittat i butikerna. Organisationens medgrundare Björn Bernhardson anser att det nuvarande undantaget kring degens namn borde plockas bort.

Kritiserar Livsmedelsverket

Andra produkter som omfattas av undantaget är jordnötssmör och kakaosmör, men de upplevs inte vara lika vilseledande, menar Bernhardson.

”Det som är spännande med årets vinnare är att kritiken i sig kanske inte är så riktad just mot den här produkten utan snarare Livsmedelsverket. De är nämligen ansvariga för ett undantag i EU där smördeg i Sverige inte behöver innehålla smör”, säger han till tidningen Food supply.

Till tidningen Fri köpenskap uppger företaget Pop bakery att de inte är särskilt överraskade över att de nominerats till Årets matbluff. Dessutom kommer receptet nu att ändras, vilket är ett beslut som fattades redan förra året. Det växtbaserade fettet ska från och med vecka 11 vara helt utbytt mot smör.

Mer växtbaserat från Max

En annan produkt med vissa vegetabliska ingredienser som nominerades till Årets matbluff var Max burgers dressing Sourcream and pepper. Den hamnade på fjärde plats i omröstningen. För veganer som är sugna, är det värt att påpeka att den innehåller ägg.

Sourcream är det som man på svenska skulle kalla för gräddfil och motiveringen från Äkta vara är att Max dressing inte innehåller några mejeriprodukter. Sourcream som smak används även bland annat i chips, utan att för den skulle innehålla just gräddfil.

Max burgers presskontakt Erik Filén svarar till Food supply att man valt att hålla produkten utan laktos och att man över lag har ambitionen att använda mer växtbaserade ingredienser i sina produkter.