Energi

Grönkålsflarn med päron och valnötter

Grönkålsflarn med päron (se recept), kålrotsplättar och brysselkål med pistagenötter hittas på Mattias Kristianssons veganska julbord.

Dessa flarn gjorde sitt intåg på Mattias Kristianssons julbord förra året och blev en sådan succé att han kommer att fortsätta med dem. De har allt som en grönkålspaj har, men är så mycket enklare att tillaga. För att inte prata om den lyxigt frasiga smördegen.

8 portioner på ett julbord

• 4 plattor fryst smördeg, t ex mjölkfri
• 4 msk färskost, t ex Oatly på Mackan eller Violife
• 2 päron
• 2 dl hackad grönkål
• 1 dl hackade valnötter (kan ersättas med solrosfrön för nötfritt alternativ)
• olivolja
• salt
• svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Lägg smördegsplattorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt tina i 15 minuter.

3. Bred ett lager färskost på varje smördegsplatta.

4. Halvera päronen och skär bort kärnhuset. Skiva päronet fint och sprid ut på plattorna.

5. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Gratinera i 15 minuter.

6. Blanda grönkål och valnötter med lite olivolja och strö över smördegsplattorna. Ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter. Ta ut och servera genast.

Läs även Syres intervju med Mattias Kristiansson: ”Det är enklare att vara vegan på julen”