Radar · Migration

HRW och Border forensics: Frontex är skyldiga till övergrepp i Libyen

Trots att över 25 000 migranter har drunknat i Medelhavet sedan 2014 har EU idag ingen närvaro till havs, istället bevakar man centrala Medelhavet med drönare, plan och helikoptrar.

EU:s gränsbyrå Frontex anklagas för att vara delaktiga i övergrepp mot flyktingar i Libyen. Det säger Human rights watch och forskarna bakom Border forensics i en ny och interaktiv rapport som rekonstruerar flygdata.

Syre har i flera artiklar de senaste åren rapporterat om EU:s gränsbyrå Frontex, som anklagas för brott mot flyktingar och en lång rad interna problem. I en ny interaktiv rapport, där Border forensics och Human rights watch (HRW) har återskapat hur Frontex drönare hjälper till att fånga in flyktingar som skickas tillbaka till tortyr i Libyen, riktas nya anklagelser mot Frontex.  Ännu har Frontex inte hållits ansvarigt.

De senaste åren har EU köpt utrustning från flera stora företag. Det handlar om bland annat drönare, den stora obeväpnade drönaren Heron som flyger över Medelhavet, flygplan och övervakningsutrustning. Medan Frontex argumenterar för att denna utrustning används för att rädda liv – menar HRW och Border forensics det motsatta. Syre har tidigare skrivit om EU:s beslut om att dra in alla fartyg till havs, trots att det inte finns några indikationer om att livräddande insatser gör att fler flyr över havet. EU:s drönare och flygplan, som utgår från Malta och Italien, cirkulerar över havet och om de ser en flyktingbåt så informerar man den libyska kustbevakningen. EU har både utbildat och utrustat den libyska kustbevakningen, trots de många rapporter som kommer om tortyr och våldtäkter mot flyktingar i landet.

De båda organisationerna skriver i rapporten att den här typen av luftburna övervakning är central för EU:s strategi att hindra migranter från att ens nå EU, trots att man väl känner till vad som pågår i Libyen. ”Strategin är ett försök från EU:s sida att rumsligt, fysiskt och juridiskt skjuta ifrån sig sitt ansvar”, enligt HRW och Border forensics. Men eftersom EU vet att dessa människor som fångas in med all sannolikhet kommer utsättas för tortyr, godtyckliga fängslanden och andra typer av exploatering så är man medskyldig till brotten i Libyen.

– Frontex är fullkomligt icke-transparent. Vi har därför analyserat mängder med flygdata och annan information för att rekonstruera aktiviteterna i luften. Bara den 30 juli 2021 pekar vår analys starkt på att Frontex drönare spelade en nyckelroll i att skicka tillbaka hundratals människor till övergrepp (i Libyen). EU:s gränsbyrå och EU:s medlemsländer bör hållas ansvariga för detta, säger Giovanna Reder från Border forensics, som har lett utredningen, i ett pressmeddelande.

Döden i Medelhavet fortsätter

Sedan 2014 har över 25 000 människor drunknat i Medelhavet. HRW uppmanar EU och medlemsländerna att istället för att fortsätta bidra och göra sig medskyldiga till tortyren i Libyen se till att få på plats livräddande fartyg. Men istället tycks EU vilja fördjupa samarbetet med Libyen och andra länder i Nordafrika. Något som både den omdebatterade ”migrationspakten” – förslaget på EU:s nya gemensamma migrationspolitik – och EU-kommissionens handlingsplan för Medelhavet tyder på. Båda har kritiserats av forskare och människorättsorganisationer.

– EU-kommissionen och olika EU-länders regeringar pekar ut frivilligorganisationernas fartyg som ett problem. Men de är inte problemet: frivilligorganisationerna fyller ett tomrum skapat av EU. Det är egentligen staters ansvar att rädda liv, sa Amnesty internationals forskare Matteo de Bellis till Syre i förra veckan. Amnesty är kritiska till att EU tycks fortsätta testa ”ett misslyckat recept” gång på gång och istället för att tänka om tycks vilja fördjupa samarbetet med Libyen och flera andra länder.

Organisationen Border forensics, som grundades av forskarna Lorenzo Pezzani och Charles Heller, använder sig av en mängd olika data för att återskapa olika scener och skeenden. Border forensics är ett systerprojekt till Forensic architecture och Forensic oceonography, som har återskapat flera olika push backs och brott för att kunna ge en bild av vad som verkligen hände. Ta en titt på hur EU:s drönare har cirkulerat och hjälpt till att tillfångata flyktingar till Libyen här. 

Läs mer:

Forskare: Outforskade möjligheter kan hålla Frontex ansvarigt

Amnesty: ”Frivilliga livräddare fyller tomrum skapat av EU”

EU:s revisionsrätt: EU:s gränsbyrå Frontex misslyckas med sitt uppdrag

EU:s ministrar i nya diskussioner om migrationen 

Sverige kan avgöra EU:s migrationspakt

Fransk kritik mot Italien: räddningsbåt med migranter avvisades

EU storsatsar på Frontex: ”Mänskliga rättigheter existerar inte vid gränsen”