Regeringen har tagit beslut om att tillsätta tre utredningar för att se över sjukförsäkringssystemet. En utredare ska bland annat undersöka om läkarintyg bör väga tyngre än Försäkringskassans bedömningar i sjukpenningärenden.
Nu ska sjukförsäkringssystemet ses över på flera punkter, och för ändamålet tillsätter regeringen tre utredningar.
– Regeringen har under de senaste åren arbetat med att förstärka sjukförsäkringen och detta är ett led i arbetet med att ta tillbaka kontrollen över sjukförsäkringen. Vi ska ha en sjukförsäkring som går att lita på, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i ett uttalande.
En särskild utredare ska se över betydelsen av läkarbedömningar i sjukpenningärenden. Bakgrunden är att det i nuläget finns skillnader mellan läkarbedömningar av personers arbetsförmåga och Försäkringskassans bedömningar. Utredaren ska analysera orsakerna till dessa skillnader och undersöka om läkarbedömningar ska ges större tyngd i dessa ärenden. Utredningen ska vara klar 7 juni 2023.
En annan utredning tillsätts för att se över hur sjuk- och aktivitetsersättningen ska räknas över tid och hur väl inkomstbortfallsprincipen uppfylls.
Den tredje utredningen rör de senaste årens förändringar i sjukförsäkringens regelverk. En särskild utredare ska följa upp och utvärdera lagförändringarnas resultat. Utredaren ska även analysera de åtgärder i sjukförsäkringen som regeringen genomförde för att minska coronapandemins effekter.
Läs mer om sjukförsäkringen:
Ny rapport: Så leder sjukförsäkringssystemet till fler avslag
Bara varannan har förtroende för Försäkringskassan
Hopp om lättnader i sjukförsäkringen
Så har sjukförsäkringen försämrats steg för steg sedan 1970-talet