Radar · Politik

Lovar att stötta varandra vid en attack

Premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson (S) lovar varandra stöd vid en eventuell attack mot deras respektive länder.

Sverige och Storbritannien har förbundit sig att hjälpa varandra om ett av länderna skulle bli attackerat. “Vi sitter nu i samma båt”, säger Boris Johnson.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är i dag på snabbvisit i Sverige och Harpsund, regeringens sommarresidens, för att träffa statsminister Magdalena Andersson (S) .

Under det korta besöket tog de ytterligare ett steg i att stärka sitt bilaterala försvarssamarbete på strategisk nivå, genom att skriva på en solidaritetsförklaring. Den innebär att Storbritannien och Sverige lovar varandra stöd vid en eventuell kris eller attack, vilket även kan inkludera  militärt stöd.

– Putin trodde att han kunde åstadkomma splittring – resultatet blev det motsatta, säger Magdalena Andersson på pressträffen efter mötet.

– Som du formulerade så bra förut, Magdalena, när vi var på sjön: Vi sitter nu både bokstavligen och bildligen i samma båt, säger Boris Johnson.

Innan pressträffen hade de båda tagit sig en roddtur i Harpsundsekan. Boris Johnson satt vid årorna.

Den hjälp respektive land begär

Avtalet innebär att Storbritannien och Sverige kan dela underrättelseinformation och teknologi, men mer exakt på vilket sätt Storbritannien nu kan stötta Sverige militärt ville inte Boris Johnson svara på.

– Det är tydligt i deklarationen att det är upp till landet som blir attackerat att be om hjälp. Så vad som skulle skickas är helt beroende av vad man ber om, säger Boris Johnson.

Enligt Magdalena Andersson har spänningarna runt Östersjön skärpts de senaste åren, och hon påminner om att Ryssland sagt att de ska svara om Sverige beslutar att sända in en Natoansökan, bland annat genom att öka sin militära närvaro i regionen.

– Är vi säkrare med den här deklarationen – svaret är ja. Det här är viktigt oavsett vilket beslut vi fattar, säger Magdalena Andersson.

TV4: Hur stark är den här deklarationen i jämförelse med Natos artikel 5? Exempelvis med kärnvapen?

– Hur vi resonerar med våra kärnvapen brukar vi inte kommentera. Men det är upp till den som blir attackerad att komma med en förfrågan om vad de skulle behöva och vi kommer ta det på allvar, säger Boris Johnson.

Stöd oavsett svenskt Natomedlemskap eller ej

Varken Boris Johnson eller Magdalena Andersson kommenterade kring Sveriges eventuella ansökan om ett Natomedlemskap. Boris Johnson sa att det var helt upp till Sverige, och han lovar att stötta oavsett om Sverige går med i Nato eller ej.

Boris Johnson kommer direkt efter mötet att resa vidare till Helsingfors där han ska träffa Finlands president Sauli Niinistö.

Läs mer:

Vart är S på väg i Natofrågan?

Fler perspektiv efterfrågas i Nato-debatten

“Finland säger ja till Nato 12 maj”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV