Radar · Politik

“Finland säger ja till Nato 12 maj”

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin har enligt finska medier bestämt sig för ett ansöka om ett finskt medlemskap i Nato.

Finlands president, statsminister och riksdagsgrupper är överens om att ansöka om medlemskap i Nato, uppger finska medier.

Finland kommer att besluta om att ansöka om medlemskap i Nato den 12 maj. Det uppger den finska tidningen Iltalehti och hänvisar till olika källor inom den finska utrikes- och säkerhetspolitiken.

Enligt tidningen kommer Finlands president Sauli Niinistö i ett tal den dagen uttrycka sitt stöd för ett medlemskap i Nato.

Presidenten vill informera alla partier samtidigt så att partiledarna och ordförandena för riksdagsgrupperna, som ska träffas senare under dagen, sedan kan ge sitt stöd till att Finland ansöker om Natomedlemskap.

Enligt Iltalehti har också landets statsminister Sanna Marin godkänt att Finland fattar ett beslut om en Natoansökan den 12 maj.

Linde: Finland kommer att ansöka

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger i SVT:s Agenda att även hon tror att Finland kommer att ansöka om att gå med i Nato. Under intervjun säger hon att Sverige måste ta i beaktning hur Finland reagerar på säkerhetsläget och debatten om Nato-medlemskap.

– Där vet vi ju i stort sett att att de kommer att ansöka om ett Nato-medlemskap och då förändras hela balansen Tidigare har det ju varit Sverige och Finland, militärt alliansfria, vilket bidragit till att sänka spänningen. Om nu ett av våra länder går med då vet ju att spänningen ökar. Det är inga hemligheter, säger Ann Linde till SVT:s Agenda.

SVT: Kan vi säga att Finland kommer att gå med?

– Det tror jag man kan säga ganska säkert. Vi hade det finska utrikesutskottet i Sverige förra veckan och det var entydigt även från mitt eget parti som inte tagit ställning ännu. Även deras representanter sa att så kommer det bli eftersom opinionen har svängt så kraftigt och nästan alla partier har bytt åsikt på grund av vad Ryssland har gjort.

Utrikesministern har själv inte bestämt sig

Ann Linde säger i intervjun att hon själv inte har bestämt sig om hon tycker att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap eller inte. Hon anser att situationen har förändrats sedan den 24 februari och ”att vi inte kan använda den argumentation som vi haft tidigare”.

– Vi förväntade oss inte att Ryssland skulle genomföra en fullskalig invasion mot ett demokratiskt, suveränt, alliansfritt land som inte har gjort dem någonting. Som inte har hotat dem på något sätt. Att komma in med den här kraften, massmorden, våldtäkterna – det är ett agerande som är exempellöst i Europa sedan andra världskriget, säger hon till SVT:s Agenda.

Läs mer:

Nato-motståndet lever än

Krigsvägraren om Natodebatten: ”Häpnadsväckande”

V kräver folkomröstning om Nato – ”Vi kan inte avskaffa demokratin”

“Utesluter inte att Miljöpartiet kan ändra sig i Natofrågan”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV