Radar · Politik

Nato-motståndet lever än

Nato-motståndare talar med förbipasserande på Sergels torg.

Färska opinionsundersökningar visar att en majoritet av svenskarna just nu är positiva till en anslutning till Nato. Men det pågår även ett aktivt argumenterande emot.

En av de aktiva på motsidan är Ulf Sparrbåge som är aktiv i Riksföreningen nej till Nato. Det är en organisation som bildades 2014 och finns på tio platser runt om i Sverige. I dag genomför de aktioner på bland annat Sergels torg i Stockholm.

Ulf Sparrbåge menar att Sverige riskerar att bli indragna i framtida konflikter och att det då i värsta fall kan handla om atombomber.

– Alliansfrihet har hållit oss utanför krig i tvåhundra år och det har tjänat Sverige väl, vi ska inte göra oss till fiende med någon av stormakterna. Vi ska förhandla med båda lägren och inte ställa oss på någon parts sida, säger Ulf Sparrbåge.

Ulf Sparrbåge från Riksorganisationen nej till Nato
Ulf Sparrbåge från Riksorganisationen nej till Nato. Foto: Henrik Persson

– Det är ett folkrättsbrott det som sker i Ukraina, det måste man slå fast, säger Ulf Sparrbåge.

Men risken är att politiker spelar på den opinion som är just nu för att snabbt ansluta Sverige till Nato på ett oansvarigt sätt och som strider mot vad som gagnar landets säkerhet, anser Riksföreningen nej till Nato.