Radar · Politik

V kräver folkomröstning om Nato – ”Vi kan inte avskaffa demokratin”

Vänsterpartiet säger nej till Nato men partiledare Nooshi Dagostar vill ha en folkomröstning i frågan.

“De flesta väljarna röstade på partier som lovade att inte gå med i Nato”, säger partiledare Nooshi Dagostar. Men MP och SSU säger nej.

Vänsterpartiet vill ha en folkomröstning om huruvida Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato eller inte.

– Det är inte bara politikernas söner och döttrar som kan hamna på slagfältet på grund av Nato, utan det är svenska folket som kommer att bli drabbade av detta, säger partiledaren Nooshi Dagostar (V) till Sveriges Radio Ekot.

Nooshi Dagostar anser att alliansfrihet är en svensk tradition som har hållit oss utanför krig i 200 år. Ska det ändras krävs en bred folklig förankring.

– De flesta väljarna röstade på partier som lovade att inte gå med i Nato. Vi har till och med en försvarsminister som sa att han aldrig kan tänka sig att gå med i Nato så länge han har posten. Så det är klart att om man gör positionsförändringar så måste det mötas, underställas väljarna och då skulle man kunna tänka sig en folkomröstning redan i år till exempel efter valet, säger Nooshi Dagostar.

Hon menar att det vore att föredra att ha folkomröstningen först efter valet, under hösten eller vintern, eftersom att det finns så många andra frågor som kommer att avgöra ett riksdagsval.

Vänsterpartiet skulle respektera ett ja

Vänsterpartiet står fast vid att Sverige bör stå utanför Nato, bland annat på grund av att Nato har kärnvapen och att ett medlemskap skulle innebära en större hotbild mot Sverige. Men skulle det hållas en folkomröstning och svenska folket skulle säga ja till Nato skulle Vänsterpartiet respektera det, enligt Nooshi Dagostar.

Många har sagt nej till en folkomröstning för att de tror att en sådan skulle kunna göra Sverige mer sårbart och leda till påverkanskampanjer från exempelvis Ryssland. Men enligt Nooshi Dagostar är det inget hållbart argument för att inte hålla en folkomröstning.

– Detta är ett mycket, mycket stort beslut, klart i paritet med EU- och EMU-folkomröstningarna. Vi kan inte avskaffa demokratin för att vi uppfattar att andra länder kan vara där och påverka utan det är en av statens viktigaste kärnfrågor: att skydda vår demokrati, säger Nooshi Dagostar till Sveriges Radio Ekot.

Enda parti som förespråkar en folkomröstning

Vänsterpartiet är det enda parti i riksdagen som förespråkar en folkomröstning i Natofrågan.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt nej till Nato och ja till en folkomröstning men har svängt i frågan och förespråkar nu ett svenskt medlemskap i Nato om Finland går med.

Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet anser att Sverige bör gå med i Nato.

Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund SSU har länge haft som ståndpunkt att de säger nej till Nato, men nu förs en diskussion inom partiet hur de ska ställa sig i frågan. Men någon folkomröstning i Natofrågan vill de inte ha.

– SSU är generellt emot folkomröstningar, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo i en kommentar till Syre.

Miljöpartiet säger nej till Nato, och nej till en folkomröstning.

– Det krävs ett brett stöd bland partierna och ett stort stöd i riksdagen om man ska ändra säkerhetspolitiken men inte en folkomröstning, säger Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Maria Ferm till Syre.

Hirdman vill ha folkomröstning

Sven Hirdman, före detta ambassadör i Moskva, gick den 27 april ut på Dagens Nyheters debattsida och förespråkade en folkomröstning. Han menar att det finns fördelar för Sverige att gå med i Nato men att nackdelarna är större eftersom ett medlemskap skulle leda till att Sverige 
skulle förlora sin självständiga säkerhetspolitiska identitet, knytas närmare USA och höja spänningsnivån gentemot Ryssland.

“Ett medlemskap i Nato förutsätter ett omfattande opinionsstöd i landet i fråga för att man ska kunna lita på att den nya medlemsstaten menar allvar. En folkomröstning torde därvid enligt min mening ge ett klarare utslag än ett riksdagsbeslut med två tredjedels majoritet” skriver Sven Hirdman på DN Debatt.

Syre har tidigare berättat om den nystartade namninsamling som kräver en folkomröstning i Natofrågan.

”Mycket tyder på att politikerna är på väg att ta ett beslut om att söka medlemskap i Nato, men frågan är för viktig för att den ska avgöras utan att folket får säga sitt” menar initiativtagarna till namninsamlingen.

Läs mer:

De kräver folkomröstning om Nato: ”Ödesfråga”

Vi behöver folkomrösta om Nato

“Utesluter inte att Miljöpartiet kan ändra sig i Natofrågan” 

Linde: Absolut nej till folkomröstning om Nato 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV