Zoom · Politik

Kritik mot SD:s hbtq-utspel: Hatets eget parti

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får hård kritik för sitt partis rapport om Sveriges framtida migrationspolitik.

Sverigedemokraterna får hård kritik för sitt utspel att vägra asyl för personer som ”blivit homosexuella” i Sverige.
– Fördomsfullt och korkat, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely.

Sverigedemokraterna föreslår i sin nya rapport Lägst invandring i Europa 30 förändringar de vill göra av reglerna för asyl och invandring i Sverige. 
Ett av förslagen handlar om att göra det svårare för asylsökande som uppger att de är homosexuella eller har konverterat till en annan religion att beviljas skydd. 
Enligt Sverigedemokraterna måste det vara möjligt att ”vägra ge asyl till den som själv skapat sina asylskäl”.

”Sökande som annars skulle fått avslag anför i stället att de konverterat eller blivit homosexuella. Dessa ärenden är mycket svåra att avgöra, och omgärdas av mycken kontrovers. Ofta räcker det att personer i hemlandet fått höra att sökanden exempelvis offentligt avsagt sig islam, eller ingått en homosexuell relation, för att skyddsskäl skall vara för handen”, skriver Sverigedemokraterna i sin rapport.

M och KD stöder förslaget enligt SD

Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har Moderaterna och Kristdemokraterna ställt sig bakom förslaget vilket Moderaternas Ulf Kristersson bekräftar i en kommentar till Göteborgs-Posten.

–Vi och Sverigedemokraterna delar ambitionen att invandringen till Sverige ska ligga på EU:s miniminivå. På min sida är vi överens om att minska invandringen till Sverige. Till skillnad från Magdalena Anderssons sida som driver politik för att öka invandringen, säger Ulf Kristersson till Göteborgs-Posten.

”Homofobiskt och rasistiskt”

RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely kallar förslaget ”homofobiskt” och ”rasistiskt”.

– Hbtqi-personer som flyr undan förföljelse ska ha rätt till asyl i Sverige. SD verkar tro att hbtqi-flyktingar hittar på sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det är fördomsfullt och korkat, säger hon till QX och fortsätter:

– Vi i RFSL möter asylsökande inom vår verksamhet Newcomers och ger rådgivning till dem. Hbtqi-flyktingar har ingen gräddfil till uppehållstillstånd i Sverige. Tvärtom är bedömningarna av hbtqi-flyktingars skyddsskäl extremt hårda, vilket i praktiken gör att de ofta utvisas till förföljelser, tortyr och dödsstraff.

"Hatets eget parti"

Författaren Jonas Gardell rasar mot Sverigedemokraterna i en krönika i Expressen.

“SD vänder sig emot att människor kommer ut först när de är i säkerhet i Sverige. Som om det skulle gå att komma ut i ett land där homosexualitet är belagt med dödstraff! I länder där man begraver homosexuella levande. Eller stenar dem. Eller kastar dem från hustak. Eller limmar igen deras anushål med superlim och tvingar dem att dricka laxermedel så att deras tarmar sprängs. Eller spetsar dem genom anus med spetsiga pålar. Eller våldtar dem till döds” skriver Jonas Gardell och fortsätter:

“Hatets eget parti, grundat i Bevara Sverige Svenskt och nazismen. Fortfarande kvar i Bevara Sverige Svenskt och nazism. Så SD kan vi ge upp. De kommer aldrig vara något annat än hat. Så jag vänder mig i stället till Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Hur har ni mage, Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch att samarbeta med dem? Och samtidigt gå i en Pride-parad för bara några veckor sedan. Jag äcklas av er, alla tre.”

Tar avstånd från utspelet

Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna har tagit avstånd från Sverigedemokraternas förslag.

Ulf Kristersson (M) har ändrat sig från sin tidigare inställning och skriver på Instagram att varken han eller partiet kommer kompromissa om att HBTQ-personer ska få asyl i Sverige ifall de förföljs i sitt hemland.

”Värt att tillägga är att Moderaternas linje dessutom är att HBTQ-personer ska prioriteras i kvotflyktingsystemet”, skriver han i inlägget.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver på Twitter:

”I en trasig värld riskerar nu människor livet för sin kärlek eller tro. Det är därför en självklarhet för oss liberaler att Sverige ska kunna ge skydd åt hbtqi-personer och troende som hotas av förföljelse.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på Twitter:

”Personer som konverterat till en annan tro och/eller kommer ut som HBT+person och på grund av detta riskerar död eller tortyr i sitt hemland har självklart rätt att få asyl i Sverige.”

"Det ena vidriga förslaget efter det andra"

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter:

”Jag är inte ett dugg överraskad över att SD nu gifter ihop rasismen med homofobin. Och att Ebba Busch är ok med en sån samarbetspartner förvånar väl ingen längre. Men det jag verkligen undrar är: hur kan Johan Pehrson se sig i spegeln?”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter:

”Det är hårresande att SD kräver att det ska bli svårare att få asyl för de som förföljs för att de är homosexuella eller av religiösa skäl. Det är både oansvarigt och oanständigt. Passerar de er medmänskliga gräns nu då, L och Kd?”

Vid en pressträff kommenterar socialminister Lena Hallengren (S) Sverigedemokraternas förslag.

– SD fortsätter dessutom lägga det ena vidriga förslaget efter andra, nu ger de sig på HBTQi-personer, säger Hallengren.
– Jag säger som Jonas Gardell sa i Expressen: Ulf, Johan, Ebba, hur har ni mage att samarbeta med dem?

Läs mer:

Terrorn i SD:s kölvatten

Forskare sågar SD:s rapport om asylinvandringen

SD-politiker vill se restriktioner mot pride: ”Destruktiv livsstil”