Radar · Djurrätt

Studie: Vegansk kost reducerar läkemedelsintag

Äldre personer som följer en vegansk diet har ett lägre läkemedelsintag än de som äter kött, enligt en ny studie.

Att behöva ta flera läkemedel om dagen är en verklighet för många äldre. Men de som äter växtbaserat har inte lika stort behov av medicinering som övriga, visar en ny amerikansk studie.

Polyfarmaci – att man tar fler än fem receptbelagda läkemedel på en dag – är i dag något som är vanligt förekommande bland äldre människor, vilket ökar risken för bland annat negativa biverkningar och läkemedelsinteraktioner.

I syfte att ta reda på om och i sådana fall hur kosten påverkar behovet av läkemedelsintaget hos äldre personer genomförde forskare vid Loma Linda University Drayson Center i Kalifornien, USA, en studie på 328 personer som var 60 år eller äldre. 57 procent av deltagarna åt kött, medan 10,8 procent veganer. Det fanns även deltagare som var vegetarianer eller följde en pescetariansk diet, vilket innebär att man utöver växtbaserat också äter exempelvis fisk, skaldjur och ibland ägg.

Resultatet av studien visar att det finns ett tydligt samband mellan reducerat läkemedelsintag bland äldre och en fullt växtbaserad (vegansk) diet. Intaget av läkemedel var hela 58 procent lägre hos de personer som var veganer jämfört med dem som åt kött. Däremot var det ingen betydlig skillnad i läkemedelsintaget mellan de som åt vegetariskt respektive kött.

”Våra resultat visar att äta hälsosamt, främst veganskt, kan utgöra ett gott skydd genom att leda till ett minskat antal pillerintag, antingen genom att förebygga utvecklingen av riskfaktorer och/eller hjärt- och kärlsjukdomar eller genom att hjälpa till att kontrollera sådana tillstånd”, skriver forskarna bakom studien, som har publicerats i American Journal of Lifestyle Medicine.

Läs mer:

Sveriges vegovänligaste butik utsedd på Internationella vegandagen
Studie: Djur är inte mat enligt barnen
Vart femte barn i Storbritannien är eller vill bli vegan
Studie: Vegansk kost ger lägre risk för allvarlig covid-19

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV