Radar · Djurrätt

Studie: Djur är inte mat enligt barnen

Barn upp till sju års ålder avvisar tanken på djur som mat, enligt en ny studie.

Grisar, kor och kycklingar är inget man äter, tycker en majoritet av alla barn som befinner sig mellan fyra och sju år. Samtidigt tror nästan hälften av barnen att korv och bacon är växtbaserat. Det visar en ny amerikansk studie.

För att ta reda på yngre barns inställning till vad som kan och inte kan ätas, samt deras kunskap om var maten kommer ifrån, genomförde forskare vid Furman universitetet i USA en studie på 176 barn i åldrarna fyra till sju år.

Barnen fick bilder på växter och animalier, som exempelvis korv, bacon, tomater, ägg och pommes frites, som de fick sortera utifrån vad de trodde var den ursprungliga källan till ”livsmedlet”. Därefter fick de bilder på djur och växter som de fick kategorisera som okej eller inte okej att äta.

Resultatet visar att kunskapen om var animaliska produkter kommer ifrån är mycket låg hos barn i de undersökta åldrarna. 41 procent trodde att bacon kom från växtriket. Respektive andel för korv är 40 procent. Till och med så kallade ”chicken nuggets” (kycklingbitar), som har kyckling i namnet, kategoriserades som växtbaserat av hela 38 procent av barnen.

Med undantag för pommes frites var ”felsortering” av livsmedel som kommer från växtriket mycket lägre i samtliga åldersgrupper, vilket enligt forskarna innebär att den låga kunskapen om animalier inte har att göra med någon grundläggande brist för att utföra uppgiften hos barnen.

Kan visa vägen

Felsorteringen av animalier var dock något lägre i de äldre åldersgrupperna och pekar på att barn börjar lära sig att det finns ”livsmedel” som kommer från djur när de börjar komma upp i skolåldern. Men inte ens hos sex- och sjuåringarna var förståelsen för djur som mat accepterad. En majoritet av barnen sorterade inte djur som mat och tycker inte att kor, grisar och kycklingar är okej att äta.

Utifrån resultaten drar forskarna slutsatsen att barn i dessa åldersgrupper avvisar tanken på djur som mat, även de djur som kulturellt betraktas som ”mat” i samhället. De diskuterar vidare varför människans syn på en del djur som ”mat” utvecklas senare i livet och inlärningens betydelse i det hela.

Att öka förståelsen för barnens uppfattning om och inställning till mat kan enligt forskarna vara till stor hjälp för att normalisera en mer växtbaserad diet och reducera köttproduktionens klimatavtryck.

Här kan du ta del av studien som har publicerats i tidskriften Journal of Environmental Psychology: Children are unsuspecting meat eaters: An opportunity to address climate change

Läs mer: 

Vart femte barn i Storbritannien är eller vill bli vegan

Mitt i klimatkrisen: Svenskt kött ska frälsa världen