26 länder har givit nya åtaganden om att ändra sina jordbrukspolicier för att göra de mer hållbara och bidra till ett mindre utsläpp av växthusgaser. Bland annat Brasilien planerar att minska sina utsläpp med en miljard ton fram till 2030.
45 länder har under helgen lovat för brådskande åtgärder och att öka investeringarna för att skydda naturen och att växla till ett mer hållbart jordbruk. 26 av dessa länder har själva gjort nya åtaganden i frågan. Bland annat länder som Indien, Colombia, Vietnam, Tyskland, Ghana och Australien.
Brasilien gick ut med att de planerar att utökar sitt lågutsläppsprogram för jordbruk, vilket ska resultera i en minskning av utsläpp motsvarande en miljard ton fram till 2030. Storbritannien har satt som mål att 75 procent av landets lantbrukare ska arbeta för ett mindre utsläpp vid 2030.
– De åtaganden som gjorts i dag visar att natur och markanvändning erkänns som väsentliga för att uppfylla Parisavtalets mål, och kommer att bidra till att hantera de dubbla kriserna klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, säger Alok Sharma, ordförande för Cop26, i ett pressmeddelande.
– Samtidigt, när vi ser fram emot förhandlingarna i vecka två av Cop, uppmanar jag alla parter att komma till bordet med de konstruktiva kompromisser och ambitioner som behövs, säger Alok Sharma.
Även från den privata sektorn har det utlovats förändring. 100 högprofilerade företag, från olika sektorer, har lovat att de ska bli ”naturpositiva”.
Cop26 har samtidigt fått kritik från urfolksrepresentanter som menar att deras röster saknas när makthavarna fattar beslut om klimatet.
De menar att det ska ha varit nästintill omöjligt för urfolksaktivister från fattiga delar av världen att ta sig till klimattoppmötet i Glasgow. Drygt två tredjedelar av de organisationer som representerar civilsamhället och vanligtvis deltar på Cop är i år frånvarande på grund av covid-restriktioner samt visum- och ackrediteringsproblem. Det gäller främst människor från det globala syd som har bidragit minst till klimatförändringarna.
Läs mer:
Cop26: Skogen ska räddas – men är det tillräckligt?
Stenhård kritik mot världsledarna – tar klimatskadliga privatjets till Cop26
Önationernas krav på Cop26: ”Den som smutsar ned måste betala”Live: Cop26 öppnar
Cop26: Makthavare kritiseras för att blunda för djurfabrikerna
Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”
Stormakter stångas inför Cop 26 – nu måste de komma överens
Sverige vill köpa utsläpp för hundratals miljoner kronor – skriver avtal med Ghana på Cop26
Ländernas uppdaterade löften inför Cop26 långt ifrån tillräckliga