Radar · Miljö

Danmark bäst på försäljning av ekolivsmedel – ”går som tåget”

Danmark är det land i världen där ekologisk försäljning utgör den högsta andelen av matkonsumtionen.

Danmark är det land i världen där ekologisk försäljning utgör den högsta andelen av matkonsumtionen. I faktiska butiker var cirka 15 procent av all försäljning ekologiska livsmedel 2020.

Försäljningen av ekologiska livsmedel ökar i Danmark och  för Coop Danmarks e-handel, Coop.dk MAD, så stod försäljningen av ekologiska livsmedel för drygt 42 procent av omsättningen 2020.

Försäljning av ekologiska livsmedel via e-handel är nu tre gånger högre i än i de faktiska Coop-butikerna, enligt det danska analysföretaget Think.

Danmark är det land i världen där ekologisk försäljning utgör den högsta andelen av matkonsumtionen. Där var försäljningen i butiker cirka 15 procent av all försäljning av ekologiska livsmedel 2020.

Stark tillväxt under coronakrisen

Tillväxttakten för ekologiska livsmedel växer i Danmark men i Sverige har den avtagit under coronakrisen, som Syre tidigare skrivit om.

Under våren 2020 ökade försäljningen inom det ekologiska sortimentet i Danmark dubbelt så mycket som livsmedelssektorn i stort. Där några kategorier med särskilt höga tillväxttal var mjöl (48 %), färdigrätter (36 %) och frukt (35 %), enligt Organic Sweden.

Paul Holmbeck, tidigare Director på Økologisk Landsforening/Organic Denmark, säger till Organic Sweden, att en ”nyckelfaktor” till Danmarks ökade försäljning av ekologiska livsmedel är att det finns en politisk konsensus i Danmark. Där hela 9 av 10 partier i parlamentet står bakom de långsiktiga satsningarna och handlingsplanerna för ekologiskt.

I Sverige såldes det ekologiska livsmedel för 27,7 miljarder kronor jämfört med 28,2 miljarder 2019. Vilket är en minskning med en halv miljard kronor.

Läs mer:

Ekomarknaden ökar i världen – men tappar i Sverige

Kommuner och regioner prioriterar svensk mat framför ekologisk

Ekomaten för dyr – försäljningen minskar