Radar · Basinkomst

Basinkomstprojekt för ungdomar får grönt ljus i Los Angeles

Ett pilotprojekt med basinkomst ska ge unga hemlösa i Los Angeles 1200 dollar varje månad under tre år.

Under tre år ska 150 unga vuxna boende i Los Angeles i USA få 1 204 dollar i månaden i ett pilotprojekt som fokuserar på personer som redan är utsatta. Många av de medverkande är hemlösa.

Programmet riktar sig till personer 18–24 år gamla som redan har någon form av stöd från delstaten. En tredjedel av dessa är hemlösa, andra har precis lämnat fosterhem eller fängelser. Vissa av deltagarna har låg utbildningsnivå och har drabbats hårt av neddragningarna under coronapandemin, rapporterar Los Angeles times.

Tanken bakom projektet är att se om stadig inkomst under tre år kommer att ge de unga vuxna ekonomisk stabilitet. Målet är att de i slutändan kommer bli ekonomiskt oberoende.

– Jag hoppas att det här kommer att minska inkomstgapet, förbättra situationen för de drabbade under pandemin och hjälpa de här unga människorna att bli framgångsrika, säger Hilda Solis, ledamot vid Los Angeles förvaltningsråd och en av motionsförfattarna, till Los Angeles Times.

Flera andra projekt

Syre har tidigare skrivit om hur Los Angeles förvaltningsråd godkände en plan om att testa basinkomst för 1000 personer i maj. Då rörde det sig om 1000 dollar i månaden. Pengarna ska delas ut utan att deltagarna behöver göra något i gengäld – till exempel söka jobb – för att få stödet, vilket är en av grundtankarna bakom basinkomst.

Allt fler städer har påbörjat försök med olika former av basinkomst efter att USA kämpat ekonomiskt under pandemin. Förslaget som klubbades igenom i Los Angeles förvaltningsråd hänvisar till de framsteg som har gjorts med basinkomst i sin skrivelse.

I Compton har ett basinkomstförsök startats med pengar delvis från välgörenhetsorganisationer, bland annat Från Fund of garanteed income. Där ska 800 låginkomsttagare motta mellan 300-600 dollar.

Dubbelt så många fick heltidsjobb

I en annan stad, Stockton, fick 130 invånare 500 dollar varje månad under ett år, något som Syre också rapporterade om. Det projektet visade att bland de personer som hade fått basinkomst hade dubbelt så många fått tag på ett heltidsjobb, jämfört med dem som inte hade basinkomst. 12 procent med basinkomst jobbade heltid jämfört med fem procent hos dem som inte hade fått stödet.

I juli år år startade Long Beach ett basinkomstprogram för 500 ensamstående personer med barn som skulle få 500 dollar varje månad under ett år.

Pilotprojektet med unga utsatta personer i Los Angeles planeras att vara igång inom runt två månader. Exakt hur de kommer att väljas ut är inte klart ännu men de kommer förmodligen också ges hjälp att söka jobb och praktikprogram.

Här kan du läsa mer om olika försök med basinkomst i USA:

Här planeras nästa stora studie om basinkom i USA

Hon sjösätter ny stor studie om basinkomst i USA

Största testen av basinkomst i USA – det är inte personer som misslyckas