Radar · Basinkomst

Ja till basinkomst-studie i Los Angeles, USA

Inkomstskillnaderna i Los Angeles är stora.

Nu är det klart att även staden Los Angeles kan sälla sig till raden av amerikanska städer som testar basinkomst, även kallat medborgarlön. I studien ska 1 000 deltagare kunna få 1 000 dollar i månaden under tre års tid, rapporterar NBC.

Pengarna ska delas ut utan att deltagarna behöver göra något i gengäld – till exempel söka jobb – för att få stödet, vilket är en av grundtankarna bakom basinkomst.

Motionen för att testa basinkomst röstades igenom i tisdags i den verkställande juridiska enheten Los angeles county board of supervisors med rösterna fyra mot en.

”För många av våra mest utsatta kommuninvånare har ojämlikheterna i vår ekonomi handlat om liv och död”, står det i motionen.

Vilka grupper som kommer att få delta i studien är i dag oklart. Det användes som ett argument mot att godkänna att Los Angeles skulle genomföra en  studie. 

Kathryn Barger, som var den enda som röstade nej ansåg att beslutet var ogenomtänkt och att det behövdes göras mer forskning innan Los Angeles, som är den största kommunen i USA, röstade igenom att testa basinkomst.

– Vi borde vara mer flitiga, omtänksamma och strategiska innan vi implementerar ett sådant program, sade hon och menade att det var viktigare att satsa på utbildningsinsatser och arbetskraft för att få människor att bli självförsörjande.

Den juridiska enheten har godkänt en studie på 1 000 personer, vilket alltså är färre än de 2 000 deltagare som Eric Garcetti, Los Angeles borgmästare, tidigare nämnt när han talade om att vilja genomföra en basinkomst-studie. Men å andra sidan får deltagarna pengar under tre år, vilket är en längre tid. Eric Garcetti föreslog en pilotstudie på bara ett år, vilket Syre skrivit om förut.