Radar · Miljö

Kommunen bestrider ansvar i PFAS-skandal – rättegången avslutad

PFAS Skandal

Igår avslutades rättegången i den så kallade PFAS-skandalen i Blekinge tingsrätt, där Kallingebor stämt Ronneby kommun för att ha fått i sig skadliga PFAS-kemikalier via kommunens dricksvatten.

Det var den 8 februari som rättegången i det omfattande målet inleddes i Blekinge tingsrätt där 165 Kallingebor stämt kommunägda Ronneby miljöteknik för att ha druckit vatten förorenat av högfluorerade kemikalier, PFAS.

Kallingeborna menar att de lidit personskada på grund av det inträffade och att kommunen bär ansvaret för det.

Under tisdagen avslutades rättegången i målet. Ronneby kommun som höll sitt slutförande samma dag, menar att kommunen inte är skyldig att betala skadestånd till Kallingeborna. Enligt kommunen måste individerna som stämt kommunen dessutom kunna bevisa att de lidit skada.

– Vi menar att svensk skadeståndsrätt inte omfattar den typen av skador, som handlar om framtida risk, och att de käranden inte har kunnat bevisa att de lidit den skada de påstår, säger Mathias Kågell-Landgren, ombud för Ronneby kommun till SVT Nyheter.

Men enligt advokat Göran Starkebo, som företräder de 165 kärande i målet, är det inte möjligt att genomföra en individuell bedömning för varje individ.

– PFAS orsakar negativa hälsotillstånd som redan finns i vårt samhälle. Att antalet sjuka blir fler med anledning av PFAS kan man bara se på gruppnivå, säger han till SVT.

Herman Afzelius, som är en av de drabbade och ordförande för PFAS-föreningen som står bakom stämningen, uppger att de drabbade lider av sjukdomar som rent vetenskapligt skulle kunna orsakas av PFAS. Men att det är så, är inte möjligt att bevisa, enligt Afzelius. 

– Men kopplingen går inte att bevisa. Så vi kommer tillbaka till grundfrågan; är det rimligt att man ska utsättas för allvarliga hälsorisker när man tar ett glas vatten hemma?, säger han till Dagens ETC.

Sju år sedan

Det var i december 2013 som höga halter av PFAS-kemikalier upptäcktes i dricksvattnet i Kallinge, vilket konstaterades komma från brandskum som användes vid försvarets flygflottilj i området, varpå försvaret tog på sig ansvaret.

De drabbade individerna ville först stämma Försvarsmakten, men eftersom det inte går att kräva skadestånd från försvaret stämdes 2016 det kommunägda bolaget Ronneby miljöteknik som levererade dricksvattnet.

Herman Afzelius menar att den grundläggande frågan om det åligger ett skadeståndsansvar ännu inte har besvarats, trots den långa processen. En otroligt komplicerad fråga som aldrig tidigare har prövats i svensk rätt, enligt Afzelius.

Domen i målet kommer att meddelas den 13 april.

Läs mer:

Efter PFAS-skandalen – nu börjar rättegången

Stor risk att få i sig för höga halter av PFAS genom mat

PFAS-kemikalier kopplas till missfall under tidig graviditet

PFAS-ämnen

PFAS-ämnen bryts ned i extremt långsam takt i naturen och kan spridas över långa avstånd. De finns hos människor och lokal miljö men också hos djur långt borta.

De högsta halterna finns bland organismer högst upp i näringskedjan som minkar, uttrar och sälar. Även isbjörnar i Arktis har visat sig ha höga halter av PFAS i sig.

En del PFAS-ämnen har identifierats som skadliga för människan och miljön, bland annat PFOS och PFOA, det senare misstänks vara cancerframkallande.

PFOS är med vissa undantag förbjudet inom kemiska produkter och varor inom EU sedan 2008.

PFOA är förbjudet inom EU sedan 2020.

Källa: Naturvårdsverket