Radar · Miljö

Efter PFAS-skandalen – nu börjar rättegången

Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes ner i december 2013 sedan man hittat höga halter av PFAS i dricksvattnet.

I åratal drack invånarna i den lilla orten Kallinge i Blekinge vatten med höga halter av kemikalierna PFAS. För fyra år sedan bestämde sig 166 personer för att stämma det lokala vattenbolaget. Nu börjar rättegången.

Högfluorerade ämnen har använts sedan 1950-talet. Ett prima ämne om man vill göra glatta ytor, där allt rinner av. Det kan röra sig om alltifrån stekpannor till omslagspapper. Men på senare år har ämnenas baksidor fått allt större genomslag. Inte minst då de är i det närmaste omöjliga att bryta ned. Men endast ett fåtal är begränsade och enbart ett förbjudet att användas globalt.

Hur kom det sig då att vattnet i Kallinge blev förgiftat? 
Nej, ingen stekpannefabrik finns i krokarna. Däremot en brandövningsplats på F17, Blekinge flygflottilj. De högfluroerade ämnenas användningsområden är många och ytterligare ett är släckningsskum.

Efter att det upptäcktes att det kommunala vattnet förgiftats med höga halter organiserade sig bybor i PFAS-föreningen och stämde 2016 vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik AB, vid Blekinge tingsrätt.

"En försämring av våra kroppar"

Efter att Högsta domstolen 2018 beslutade att vattenbolaget har ett långtgående ansvar för alla typer av personskador som orsakats av att människor druckit deras dricksvatten, har föreningen inväntat rättegångsdagen som skulle infallit den 10 september i fjol, men som sköts upp till i dag – den 8 februari, då Ronneby lämnat in nya bevis.

– Vi hävdar ju att förgiftningen i sig, att vi har de här kemikalierna i oss i resten av våra liv, är en försämring av våra kroppar. Det är en större risk för oss att få diverse sjukdomar än den som inte har något gift i sin kropp, sa Kallingebon Herman Afzelius, i samband med att rättegången sköts upp till TT.

En knäckfråga blir om föreningen kan visa att de lidit skada. Toxikologiska effekter av PFAS-ämnen har rört ett fåtal av ämnena, främst PFOS och PFOA som är förbjudna eller kraftigt begränsade världen över.

"Vi vill ha bort hela familjen"

Studier på befolkningsgrupper som utsatts för de högfluerade ämnena PFAA  (där bland annat PFOA och PFOS ingår) har kunnat sätta det i samband med kolesterolpåverkan, effekt på leverenzymer, minskad födelsevikt samt effekter på immunsystemet. Studier på PFOA har satt det i ett ”troligt” samband med sköldkörtelsjukdom samt testikel- och njurcancer, även om antalet fall varit låg, enligt en ny kunskapssammanställning från Kemikalieinspektionen. Men hur alla de över 4 000 PFAS-ämnena påverkar vår hälsa är däremot inte kartlagt men enligt Kemikalieinspektionen finns det starka skäl att betrakta alla som hälsoskadliga.

– Vi vill ha bort hela familjen, det är tydligt att de har samma typ av egenskaper. Det är inget man löser genom att torgföra en ny variant, har Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, nyligen sagt till Syre.

Läs mer: Förbjudna kemikalier i livsmedelsförpackningar, 22 januari 2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV