Radar · Basinkomst

Ännu en stad i Storbritannien vill testa basinkomst

Preston hoppas på att bli den första staden i Storbrittannien att testa basinkomst.

Häromdagen beslutade staden Preston att de vill ha en pilotstudie för att testa basinkomst, även kallat medborgarlön. Tidigare har även Leeds i Storbritannien tagit samma beslut. ”Ingen borde någonsin behöva välja mellan det som behövs för att överleva”, säger Carol Henshaw, labour-politiker som drev igenom frågan till Lancashire Post.

Nu börjar tävlingen om vilken stad som ska bli först med att testa basinkomst i Storbritannien. Sedan tidigare har staden Leeds gått ut med att vilja testa basinkomst och nu är det Prestons tur. 

I torsdags röstade Prestons stadsfullmäktige igenom en motion om att basinkomst skulle kunna testas i staden. Carol Henshaw från Labour lade fram förslaget, där hon bland annat hävdade att om basinkomst hade funnits i landet när coronapandemin slog till hade den kunnat ha hjälpt de personer som nu inte har fått stöd – hela 3 miljoner människor i Storbritannien, enligt Lancashire Post. 

Förslaget fick stöd av Liberaldemokraterna, dock med en ändring. De ville att basinkomsten skulle finnas parallellt med nuvarande skyddsnät, och alltså inte ersätta det nuvarande trygghetssystemet – ett förslag som Carol Henshaw accepterade. 

De konservativa var däremot emot. Dels på grund av att de ansåg att införandet av en basinkomst skulle kosta alldeles för mycket, dels på grund av ideologiska skäl.

– Jag tror att allmänheten är för ett välfärdssystem som stimulerar arbete och fokuserar ekonomiskt stöd på de mest behövande och mest utsatta i vårt samhälle, sade Cllr Whittam, enligt Lancashire Post.

Som Syre skrivit om tidigare beslutade Liberaldemokraterna, Storbritanniens tredje största parti, i höstas att driva just frågan om basinkomst och olika personer inom Labour är också engagerade i frågan, bland andra Jeremy Corbyn, tidigare partiledare.

Läs även: Nytt beslut om att testa basinkomst i Storbritannien (Syre 23/9-2020)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV