Radar · Basinkomst

Storbritanniens tredje största parti vill införa basinkomst

Liberaldemokraternas partiledare Ed Davey hade skrivit motionen om basinkomst, som partiet nu röstade igenom.

Liberaldemokraterna i Storbritannien har beslutat att driva frågan om att införa basinkomst. Det är första stora partiet i landet som har valt att satsa på den frågan.

Beslutet togs i fredags då partiet höll i årets första kongress. 715 medlemmar röstade för att partiet skulle driva basinkomst-frågan medan 250 var emot, rapporterar Liberal Democtatic Voice.

Under debatten innan omröstningen lyftes oro över att det skulle bli för dyrt, och att basinkomsten inte skulle räcka för de mest utsatta som har stora behov.

De som var för lyfte att försök med basinkomst har visat att de kan förbättra människors psykiska hälsa, ekonomi och förtroende för samhället. ”Vi vet aldrig vad som finns runt hörnet. Coronaviruset har visat oss  hur bräckligt vårt system är, står det på Liberaldemokraternas hemsida där de skriver om beslutet.

Liberaldemokraterna är Storbritanniens tredje största parti men fick bara 11,5 procent av rösterna i parlamentsvalet 2019.

Sedan tidigare driver de Gröna i Storbritannien frågan om basinkomst. Basinkomst drivs även på lokal nivå av andra partier i bland annat Skottland och Nordirland.

Artikeln har uppdaterats med en korrigering av ett faktafel.