Radar · Basinkomst

Nytt beslut om att testa basinkomst i Storbritannien

Flera städer i Storbritannien vill genomföra pilotstudier för att undersöka effekterna av basinkomst.

Nu har staden Leeds i England bestämt sig för att prova på att införa basinkomst. Det kan bli första gången någonsin som basinkomst testas i Storbritannien, rapporterar BBC.

Leeds är Storbritanniens sjunde största stad och den 18 september beslutade politikerna att göra en pilotstudie och testa basinkomst där. Tanken är att alla  ska få en viss summa pengar oavsett om du har tillgångar eller arbetar, enligt BBC.

Förslaget fick stöd av Liberaldemokraterna, Labour och de gröna. De konservativa var däremot emot idén, bland annat för att de ansåg att basinkomst skulle bli alldeles för dyrt.

Andra brittiska städer vill också testa basinkomst

Sedan tidigare har staden Sheffield i England också röstat för att testa att genomföra en pilotstudie gällande basinkomst, men har än så länge inte kommit till skott.

Även i staden Hull i England har en basinkomst-studie varit uppe på agendan. I februari i år röstades dock förslaget ned, men kom upp på dagordningen igen efter att coronapandemin dragit igång .

– Vårt nuvarande system är sönder och många människor kämpar på gränsen till fattigdom. Så varför ska vi inte testa UBI (universell basinkomst reds anm)? Särskilt under en kris som denna, sade Jack Haines, liberaldemokrat till Hull Live.

Sedan tidigare har det utretts i Skottland vad effekterna skulle bli om en pilotstudie genomfördes där och i somras kom slutrapporten, där man rekommenderar att genomföra en sådan, rapporterar BBC.