Radar · Basinkomst

Jeremy Corbyn vill att Storbritannien inför basinkomst

Labours tidigare ledare Jeremy Corbyn anser att basinkomst borde införas samtidigt som välfärdssystemet i Storbritannien förbättras.

Labours tidigare ledare Jeremy Corbyn vill att basinkomst införs. I varje fall förutsatt att även nuvarande välfärdssystem i Storbritannien förbättras. ”Om vi kan hitta pengar för att betala för permitteringar för att säkerställa att människor inte blir fattiga (…) så kan vi göra det hela tiden”, säger han, rapporterar tidningen Islington Tribune.

Labour, Storbritanniens andra största parti, har tidigare gått ut med att de vill att basinkomst ska utredas. Men nu har deras tidigare partiledare Jeremy Corbyn sagt att han vill att det införs.

Debatten har uppkommit efter att antalet fodringar ökat markant under coronapandemin, och fortsätter att öka i takt med att företag går i konkurs på grund av nedstängningen i London.

I tisdags på ett webbmöte som välgörenhetsorganisationen Islington People Rights höll i, tog han upp att han ansåg att välfärdssystemet behövde förbättras, men att det därtill vore bra med basinkomst.

– Jag vill se att gratis utbildning, gratis hälso- och sjukvård, vårdtjänster, bostadsförsörjning ställs till förfogande (…) Men jag vill också se en garanterad inkomstnivå för alla (…). Om vi kan hitta pengar för att betala för permitteringar för att säkerställa att människor inte blir fattiga (…) så kan vi göra det hela tiden”, sade han.

Jeremy Corbyn var Labours partiledare fram till i våras, men är fortfarande ledamot i det brittiska underhuset i London, där han representerar valkretsen för stadsdelen Islington North.