Radar · Mänskliga rättigheter

Svenskarna oroade för demokratin

Nio av tio svenskar tycker att demokrati är det bästa sättet att styra ett land.

Två tredjedelar av svenskarna är oroade över utvecklingen för demokratin i världen. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Civil rights defenders. Och tyvärr har de anledning att vara det, menar Anders L. Pettersson.

– Många är oroliga över demokratin i världen, och tyvärr har de skäl att vara det. Antalet demokratiska länder har minskat de senaste femton åren och vi ser just nu ingen klar ljusning, säger Anders L. Pettersson, vd för Civil rights defenders, i ett pressmeddelande.

I undersökningen tillfrågades drygt 1000 personer mellan 18 och 79 år bland annat om hur de ser på demokratiläget i världen, men också vad de anser om demokratin som styrelseskick. Och det visade sig att tilltron var stor. Nära nio av tio anser att demokrati är det bästa sättet att styra ett land, och nio av tio anser att för att få kallas demokrati behöver grundläggande mänskliga rättigheter och allas lika värde respekteras.

Men det går att se vissa skillnader mellan könen och generationer. 93 procent av de äldre männen, i åldersgruppen 65 till 79 år, anser att demokrati är det bästa styrelseskicket. Bland männen i den yngsta åldersgruppen, 18 till 29 år, är siffran 78 procent.

– Även om skillnaderna mellan generationerna är relativt små, behöver vi vara på vår vakt. Demokrati är en färskvara som måste vinnas och försvaras av varje ny generation, säger Anders L. Pettersson.

Läs mer:
Demokratins kris – del 4

Barbro Westerholm: ”I en demokrati behövs vakthundar”

Så påverkar pandemin våra demokratiska rättigheter

Demokratier kan begå självmord

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV