Krönikor

Demokratier kan begå självmord

Vi ser gärna införandet av demokratiskt statsskick som en slutstation i ett lands utveckling. När det väl nått dit är samhällsbygget ”klart”, och kan bara förfinas.

Men många länder har gått bakåt och demokratiskt valda ledare har helt eller delvis återinfört diktatur. Hitlers Tyskland är nog mest känt, men i nutid har vi Ryssland, Belarus, Polen, Turkiet, Ungern med flera.

Den så kallade ”fraudit” som pågått i bortemot ett halvår i Maricopa county i Arizona har nu avslutats, och resultatet var att Biden vann med fler röster än tidigare rösträkningar. Det faktum att den genomfördes av Maga-konspirationsteoretiker som genomlyste valsedlarna med ultraljus för att leta efter bambu och som helt saknar erfarenhet av val och hur de fungerar gjorde att vi var rätt många som var rädda att de skulle vägra erkänna Biden som vinnare, men det blev bara delvis så.

De listar nämligen en lång rad “fel” som påstås ha begått, och senaten i Arizona, som beställt “genomlysningen” av företaget Cyber Ninjas, i sin tur betalda av ultrahögerorganisationer, lät inte Maricopa County bemöta anklagelserna under eller efter föredragningen. Det finns svar på allt de framfört, men Cyber Ninjas behövde inte förklara sig. 

Och resultatet har blivit som alltid: 

• Mainstream media fokuserar på det som faktiskt spelar roll: Biden vann. Igen.

• Trump håller ett rally, förklarar att allt är fusk, och rasar mot media som ljuger.

• Fox News säger nästan ingenting.

• Republikanska politiker, några av dem, använder ”frauditen” till att visa att reglerna runt val behöver skärpas.

• Och Maga-folket ropar att nu är det dags att fängsla Maricopas valförrättare.

Cirkusen kommer att fortsätta i andra stater. 

För det handlar om republikanska partiets överlevnad. Många menar att Trump förstört partiet, men jag menar att han bara red på en befintlig nationalistvåg, ungefär som SD, som under en tid gjort partiet alltmer obehagligt och främmande för en majoritet av folket. I ett tvåpartisystem kan man inte skapa konstellationer som utesluter en extrem fjärde- eller femtedel av väljarna, men gamla regelverk gör det möjligt att gå emot folkviljan genom gerrymandering, electoral college, stoppande av Washington DC och Puerto Rico från att bli stater och strikta valregler som förbud mot att dela ut vatten till dem som köar till en vallokal eller köra väljare dit, och detta blir möjligt genom att underhålla myten att ”visserligen går det inte att bevisa fusk, men …”.

Efter valet 2016 visade det sig att Trumpkampanjen samarbetat med Ryssland. Efter detta val har det verkliga valfusket visat sig vara Trumps många försök att sabotera Bidens valseger. Och nu följer fler audits, fler fuskanklagelser, fler åtstramningar, och båda sidor anser att den andra är ond, valfuskar och borde fängslas för förräderi, även om bara den ena har faktagrundade skäl att vara upprörd.

Demokratier kan begå självmord.

Den vackra hösten.

Texas guvernör Abbott anser att svaret på ”vad gör den som blivit gravid efter våldtäkt nu när du förbjuder i princip alla aborter” är att införa dödsstraff för våldtäkt.