Radar · Migration

Ny grupp irakier flögs hem från Belarus

Några av de flyktingar som valt att återvända till Irak anlände till flygplatsen i Erbil i norra Irak under fredagen.

Efter en lång tids spänningar vid gränsen mellan Belarus och Polen har nu ytterligare en grupp irakiska flyktingar flugits tillbaka till Irak. Flera av dem uppgav att de upplevt misshandel från belarusiskt håll.

Minst 570 irakiska flyktingar flögs under fredagen tillbaka från Belarus till staden Erbil i norra Irak. Efter hårda förhållanden vid gränsen mot Polen, där det rapporterats om såväl personer som frusit ihjäl som personer som misshandlats av soldater, så uttryckte flera en lättnad av att ha återvänt hem, rapporterar Infomigrants.

En av de återvändande säger till nyhetssajten att han är ”mycket tacksam för att ha kommit hem, för den mänsklighet och rättvisa som folk pratar om när det gäller Europa är långt ifrån verklighet. Det är inte alls sant. Vi har blivit illa misshandlade.”

Många vittnesmål om misshandel

För knappt två veckor sedan flögs en första grupp på 430 irakier tillbaka till hemlandet. Många har vittnat om misshandel och verbala hot från Belarusiska gränsvakter, liksom upprepade försök från vakterna att trycka på för att få migranterna att försöka ta sig in över den polska och litauiska gränsen.

I en intervju med Infomigrants tidigare i veckan berättar Youssef från Syrien om hur en belarusisk soldat sparkade honom i ansiktet så att han tappade medvetandet och hur han och hans vänner då beslutat sig för att vända hem igen.

”Vi var helt utmattade, så vi frågade de belarusiska soldaterna om vi kunde åka tillbaka till vårt land. De sa till oss: ’Nej, du ska till Polen och sedan kan du åka tillbaka till ditt eget land’.”

Tusentals migranter sitter fortfarande fast vid gränsen mellan Belarus och Polen, med målet att försöka korsa gränsen mot Polen och EU. EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst. Samtidigt har Polen sett till att utlysa undantagstillstånd vid gränsen och placera tusentals soldater i området för att förhindra att flyktingar tar sig in i landet, vilket är olagligt enligt internationell rätt.

Läs mer:

Flyktingar fast mellan Polen och Belarus: ”Håller på att dö”

Belarus-Polen: Krav på snabba humanitära insatser

Flera migranter har dött på gränsen mellan Polen och Belarus

Militärt tonläge höjs vid gränsen till Belarus