Radar · Migration

Flera migranter har dött på gränsen mellan Polen och Belarus

Polska säkerhetsstyrkor omringar migranterna som sitter fast på gränsen mellan Polen och Belarus.

Fyra migranter som har suttit fast på gränsen mellan Polen och Belarus har under den senaste veckan dött till följd av köld och utmattning. Belarus anklagas för att använda migranterna som ett verktyg för att sätta press på EU. 

Enligt polska myndigheter ska först tre personer ha hittats döda på den polska sidan av gränsen, rapporterar the Guardian. Därefter ska ytterligare en person ha hittats död, 500 meter in i Belarus, enligt den polska människorättsorganisationen Fundacja Ocalenie.

Flyktingarna tillhörde en grupp som sedan en tid suttit fast mellan de båda länderna, eftersom Polen har vägrat att släppa in dem och Belarus inte låtit dem komma tillbaka. Migranterna var på väg genom Belarus för att söka asyl i Litauen, Lettland eller Polen och har varit fast i över 45 dagar.

Fundacja Ocalenie som har kontakt med migranterna ska den 15 september ha fått ett sms från Masoud, som är en av migranterna. ”Belarusiska soldater har omringat oss från fyra håll med hjälp av taggtråd, så vi kan inte gå någonstans”, stod det i meddelandet. 

En vecka senare sade Masoud över telefon att ”om vi stannat här och dör, kommer ni då att ta hand om våra kroppar?”.

Till följd av dödsfallen på gränsen har Polen beslutat att sända ytterligare 500 soldater för att försvara gränsen, enligt Euro news

FN:s flyktingorgan UNHCE och IOM har uttryckt sin oro över situationen för flyktingarna som är strandade mellan länderna. De kräver att de omedelbart ska få tillgång till de drabbade, för att ge akut medicinsk hjälp, mat, vatten och skydd.

Läs mer:

Polen inför nödtillstånd vid Belarusgräns: Syre 31/8-2021

Flyktingar fast mellan Polen och Belarus: ”Håller på att dö”: Syre 28/8-2021