Radar · Migration

Flyktingar fast mellan Polen och Belarus: ”Håller på att dö”

En afghansk kvinna på gränsen mellan Polen och Belarus.

Polen släpper inte in dem, Belarus låter dem inte komma tillbaka. En grupp afghanska flyktingar är fast mellan de båda länderna. och en polsk frivilligorganisation varnar för katastrofala följder.

25 av 32 personer, i en grupp med afghanska flyktingar på gränsen mellan Polen och Belarus har sviktande häslotillstånd. 12 av dem allvarligt. Det nödropet kom i onsdags från den polska frivilligorganisationen Ocaleniefonden som kommunicerat med gruppen med hjälp av megafon, rapporterar Reuters.

Flyktingarna saknade då både mat och vatten och en av dem var särskilt illa däran, enligt Ocaleniefonden.

”En femtiotvåårig kvinna håller på att dö inför sina fem barn. Hjälp behövs NU”, twittrade organisationen.

Polen vägrar ta emot flyktingarna och Belarus vägrar låta dem komma in igen. EU-kommissionären för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović uppmanar Polen att släppa in flyktingarna.

”Ett medlemsland kan inte avvisa dessa människor och förvägra dem möjlighet att söka asyl eller hålla dem instängda i en humanitär nödsituation” säger hon i ett uttalande, rapporterar Euronews.

Samtidigt är en grupp med ett 40-tal flyktingar fast på gränsen mellan Lettland och Belarus. På onsdagen uppmanade Europadomstolen Lettland och Polen att hjälpa flyktingarna på gränsen.

I måndags meddelade Polens försvarsminister att landet ska bygga ett 2,5 meter högt stängsel på gränsen mot Belarus. Tidigare har också Litauen aviserat liknande planer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV