Radar · Migration

Belarus-Polen: Krav på snabba humanitära insatser

Hjälporganisationer har haft begränsad tillgång till gränsområdet mellan Belarus och Polen.

Släpp in hjälparbetare och upprätta flyktingläger. Pressen ökar på de inblandade parterna i gränskonflikten mellan Polen och Belarus, och alltfler röster höjs för att fokuset ska flyttas till de utsatta migranterna.

”Kusligt tyst om människor som behandlas som pingpongbollar” skrev Peter Wolodarski på DN:s ledarsida med anledning av den eskalerande situationen vid gränsen mellan Belarus och Polen. Flyktingar har gjorts till brickor i ett politiskt spel där EU framför allt fokuserar på att kritisera Lukasjenko snarare än att säkerställa att medlemslandet Polen lever upp till unionens principer om mänskliga rättigheter. Men de kritiska rösterna växer i styrka – mer kraft måste läggas på att hjälpa de migranter som befinner sig vid gränsen där situationen blir alltmer prekär, med kyla, hunger och till och med misshandel.

I ett pressmeddelande manar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) ”till omedelbar nedtrappning av läget”. Man kräver samtidigt ökat tillträde för humanitära organisationer, något som hittills varit begränsat.

− Belarus Röda kors har stundtals fått tillträde och har då kunnat erbjuda livräddande hjälp till människor som genomlider kyla och hunger, men det tillträdet måste permanentas och dessutom göras tillgängligt på andra sidan gränsen. Människor måste behandlas på ett värdigt sätt, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för svenska Röda korset, i  meddelandet.

Behöver obehindrat tillträde

Enligt Röda korset bor uppskattningsvis 2000 människor i tillfälliga läger nära gränsen. Organisationens polska avdelning har bistått migranterna med filtar, kläder, mat, vatten och hygienprodukter och migranterna har även fått stöd från team från litauiska Röda korset.

– De bistår med första hjälpen och hjälper människor att återfå kontakt med familjemedlemmar. Men problemet med begränsad tillgång kvarstår, vi behöver obehindrat tillträde till människorna vid gränsen, säger Martin Ärnlöv.

Tidigare den här månaden skrev UNHCR på sin blogg att man vid flera tillfällen har varnat för att använda flyktingar som redskap för att uppnå politiska mål.

– När mänskliga rättigheter inte skyddas, står liv på spel. Det är oacceptabelt att människor dör och att andras liv hänger på en skör tråd. De hålls som gisslan i ett politiskt dödläge som måste lösas nu, sa Pascale Moreau, UNHCR:s europachef, i ett uttalande.

Politiskt motstånd

I en debattartikel på Europaportalen skriver de liberala riksdagsledamöterna Joar Forssell och Maria Nilsson att ett flyktingläger måste upprättas i gränsområdet och att asylrätten måste säkras. Egentligen borde migranterna få söka i asyl i Belarus, men det är ”helt orealistiskt”, konstaterar skribenterna. Det är därför upp till EU-länderna att arbeta tillsammans och ”stödja Polen i upprättandet av ett flyktingläger i gränslandet på polsk sida där asyl i nästa steg också kan prövas. Det är okonventionellt men tyvärr helt nödvändigt”.

Hittills har Polen inte visat något större prov på god vilja när det gäller humanitära omständigheter för migranterna. Nyligen kablades bilder ut på hur den polska polisen använde vattenkanoner för att mota bort flyktingarna och regeringen anklagas både av oppositionen och internationellt för att utnyttja krisen för sin nationalistiska politik.

Klaudia Jachira, liberal ledamot i den polska nationalförsamlingen, säger till tidningen Fokus att hon anser att regeringen spelar med i Lukasjenkos spel.

– I stället bör vi avväpna Lukasjenko genom att på ordnat sätt ta hand om flyktingarna, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV