Radar · Politik

Klimatstriden hårdnar i Fi – partiet kan bli utan ledare

Partiledaren Farida al-Abani menar att Feministiskt initiativ skulle riskera att spricka ifall förslaget att byta namn till Klimatinitiativet skulle gå igenom på helgens kongress.

”Vi hoppar av”. Det hotar Feministiskt initiativs samtliga tre kandidater till partiledarposten ifall Gudrun Schymans förslag om namnbyte till Klimatinitiativet går igenom. ”Det vore att säga att feminismen gjort sitt”, säger partiledaren Farida al-Abani om förslaget.

Det är inte bara i Liberalerna som en uppslitande öppen konflikt ska avgöras i helgen. När Feministiskt intiativ inleder sin digitala kongress på fredagen kan det bli bitter strid redan när mötesformalian ska avhandlas. Då ska det nämligen avgöras om det ska vara möjligt att fortsätta nominera kandidater till lördagens partiledarval. I nuläget finns tre kandidater – men samtliga har alltså sagt att de hoppar av ifall förslaget om ett namnbyte går igenom.

På fredagen behandlar kongressen motioner från flera medlemmar med partigrundaren Gudrun Schyman i spetsen att partiet 2022 ska till val under namnet Klimatinitiativet. Förslagen innebär också att riksdagslistan öppnas upp för personer som inte är medlemmar i partiet men har kunskap och engagemang i klimatfrågan.

Att klimatkrisen är så akut och kräver massiva åtgärder under de kommande åren är det främsta skälet till det drastiska förslaget, enligt Gudrun Schyman. Men förespråkare av förslaget menar också att det skulle ge partiet större möjligheter till inflytande. Det argumentet reagerar partiledaren Farida al-Abani starkt emot.

– Att säga att vi behöver ta ett klimatinitiativ för att vara framgångsrika är att säga att feminismen gjort sitt. Vi ska fortsätta göra det vi gör, det vill säga ta progressiva initiativ när det gäller klimat, feminism och antirasism, säger hon.

"Inte vilken fråga som helst"

Valberedningen har föreslagit att Farida al-Abani väljs om som partiledare och får sällskap av Teysir Subni. Också Joakim Månsson Bengtsson kandiderar med förhoppningen att kongressen ska välja tre partiledare. Alla tre har sagt att de inte vill leda partiet ifall förslaget om namnbyte går igenom, även om de formellt sitter kvar tills dess att en extrakongress kan hållas. Deras hållning har fått en del medlemmar att ifrågasätta om de respekterar den interna demokratin. Men Farida al-Abani slår ifrån sig den kritiken.

– Det här är inte vilken fråga som helst, Klimatinitiativet skulle innebära att jag skulle ställa upp för ett annat parti. Att ställa upp som partiledare eller vilket uppdrag som helst kräver att för sig själv och andra ställa villkor på vad man kan gå med på och inte, säger hon.

Flera partiföreningar har flaggat för att de skulle bryta sig ur ifall förslaget om Klimatinitiativet går igenom, enligt Farida al-Abani.

– Partiet skulle riskera att spricka. Hade det funnits en enighet om att gå den här vägen hade det varit en annan sak, säger Farida al-Abani.

Gudrun Schyman är idag sparsam med kommentarer.

– Det sätter kongressledamöterna i en besvärlig situation, det är såklart ingen som vill att partiet ska sakna ledarskap, säger hon.

Artikeln uppdaterades 26 mars 12.45 efter att kandidaterna påpekat att de kommer acceptera att väljas till partiledare även om förslaget Klimatinitiativet går igenom – i väntan på att en extrakongress kan hållas.

Läs mer:
Feministiskt initiativ föreslår basinkomst
Schyman vill byta namn på Fi till Klimatinitativet
Fi är vid liv – trio vill ta täten