Radar · Politik

Schyman vill byta namn på Fi till Klimatinitativet

Gudrun Schyman var en grundarna till Feministiskt initiativ 2005.

Byt namn på Feministiskt initiativ till Klimatinitiativet i valet 2022. Det föreslår den tidigare partiledaren Gudrun Schyman. Men den nuvarande Farida al-Abani tycker idén är dålig.

Registrera partibeteckningen Klimatinitiativet inför valet 2022 och öppna upp listorna för kandidater som har erfarenheter av att arbeta med klimatkrisen. Det föreslår Feministiskt initiativs grundare och före detta partiledare Gudrun Schyman i en motion till kongressen i mars, tillsammans med partikamrater i Simrishamn. Bakgrunden är det akuta läget för klimatet, enligt Gudrun Schyman.

– Vi måste förhålla oss till att vi har väldigt lite tid på oss. Det är under den kommande mandatperioden som vi behöver fatta modiga beslut. Vi behöver sätta press på det politiska systemet att agera, säger hon.

Gudrun Schyman menar att partiet redan har en bra klimatpolitik, men att det inte räcker om man ska sätta press på de övriga politiska partierna att agera kraftfullt.

– Det håller inte att säga att å ena sidan vill vi utlysa klimatnödläge och å andra sidan ska vi göra precis som vanligt, säger hon.

"Bekräftar att feminismen kan ställas åt sidan"

Den nuvarande partiledaren Farida al-Abani avvisar idén.

– Klimatinitiativet som förslag bekräftar synen om att feminismen kan ställas åt sidan för att den gjort sitt. Vi behöver en helhetssyn för att förändra på samhället och för att ha en chans till att nå Parisavtalets satta mål, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Gudrun Schyman ser det inte som att förslaget gör att feminismen underordnas klimatfrågan.

– Vi överger inte feminismen.  Det handlar om att låta den feministiska analysen vara utgångspunkten för ett politiskt ställningstagande i en akut situation, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV