Radar · Politik

Fi är vid liv – trio vill ta täten

Göteborgaren Teysir Subhi är en av tre kandidater som vill bli partiledare för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ sopades bort från den rikspolitiska scenen vid förra valet. Vägen tillbaka går via de kommuner där partiet i dag driver igenom konkret politik. Det menar Joakim Månsson Bengtsson och Teysir Subhi som båda vill göra Farida al-Abani sällskap som partiledare.

Våren 2014 ter sig avlägsen för Feministiskt initiativ (Fi). Då tog sig partiet in i EU-parlamentet och nosade på riksdagsspärren i opinionsmätningarna. I riksdagsvalet 2018 fick man stöd från mindre än en halv procent av väljarna.

Teysir Subhi räds inte att ta täten för ett parti i motvind om hon får medlemmarnas förtroende på kongressen i mars.

– Det måste få ta tid, allt annat är populism. Fi har alltid bestått av aktivister som drivs av att skapa samhällsförändring, inte av om vi är trendiga eller inte, säger hon.

Teysir Subhi vill inte heller kännas vid att det går så dåligt för partiet. Hon pekar på att Fi sitter i kommunfullmäktige i 13 kommuner i landet, lika många som under förra mandatperioden. Hon menar att det går att göra skillnad, även när de rödgrönarosa är i opposition, som i Göteborg där hon själv är folkvald. Att lyfta fram framgångarna lokalt är avgörande för att på sikt också få framgångar på riksplanet, anser hon.

Hon får medhåll av den andra kandidaten, Joakim Bengtsson Månsson, från Lund.

– Ju fler kommuner vi finns i, desto mer kan vi visa att vi gör skillnad för människor i vardagen. Det måste vi göra för att få förtroende igen, för det har ju brustit på det nationella planet, säger han.

Joakim Månsson Bengtsson vill ge alla i Sverige rätt till bostad, oavsett medborgarskap
Joakim Månsson Bengtsson vill ge alla i Sverige rätt till bostad, oavsett medborgarskap. Foto: Feministiskt initiativ

Joakim Bengtsson Månsson har under lång tid engagerat sig för att motverka hemlöshet, det vill han fortsätta göra som partiledare.

– Det är en stor grupp som aldrig får synas i någon valrörelse. Först ska man erkänna bostad som en mänsklig rättighet. Det gör att man måste bygga mycket mer och billigare, några marknadshyror kan det inte bli tal om, säger han.

Inte bara medborgare ska ha rätt till någonstans att bo, det ska även gälla exempelvis papperslösa och EU-medborgare, anser Joakim Månsson Bengtsson. Den inställningen ser han som en kärna i partiets politik.

– Vi kör inte över någon på nationalistisk grund, det är skälet till att jag valt Fi. De mänskliga rättigheterna ska gälla alla, säger han.

Nobbar Schyman

Teysir Subhi menar att den intersektionella feminismen gör att Fi fyller ett tomrum. Ett krångligt begrepp, tillstår hon, men att kön, klass och etnicitet samspelar när människor över- och underordnas visar sig på högst konkreta sätt, anser hon.

– Man kan se i avtalsrörelsen hur mansdominerade gynnas, medan kvinnorna i Kommunal, ofta med invandrarbakgrund som min egen mamma som varit undersköterska i nästan 40 år, missgynnas, säger hon.

Partigrundaren Gudrun Schymans förslag om att gå till val som Klimatinitiativet, som Syre berättade om i söndags, får kalla handen av Teysir Subhi.

– Allt hänger ihop, vilket pandemin har bevisat för oss. Vi behöver en politik som inte bara tar klimatet på allvar, utan även det patriarkala förtrycket och den strukturella rasismen, säger hon.

Joakim Månsson Bengtsson håller med, inte minst av strategiska skäl.

– Kontinuitet är viktigt. Att ändra partibeteckning tror jag skulle förvirra många, säger han.

Också den nuvarande partiledaren Farida al-Abani ställer upp till omval. Partiets stadgar tillåter upp till tre partiledare, så en tänkbar utgång är att alla tre kandidater får förtroendet att leda partiet.