Radar · Politik

Kry-affären stoppas – Stockholm hotade med att säga upp avtal

Det blir ingen affär mellan Kry och Vårdguiden 1177.

Vårdbolaget Krys köp av 1177 Vårdguiden i Stockholm väckte starka reaktioner då Kry driver flera egna vårdcentraler. Nu meddelar Medhelp som äger Vårdguiden att det inte blir någon affär.

Syre har vid flera tillfällen skrivit om den kritik som riktats mot affären mellan vårdbolaget Kry och Vårdguiden 1177, främst på grund av risken för jäv då Kry har egna vårdcentraler i Stockholm och om affären gick igenom samtidigt skulle ta över 1177 som ger rådgivning till och hänvisar patienter. En del kritiker, bland annat oppositionen i Region Stockholm och framförallt Vänsterpartiet, har också hävdat att det finns starka relationer mellan Kry och Moderaterna.

Efter veckor av kritik lämnade under fredagen hälso- och sjukvårdsförvaltningen sitt förslag till politikerna i regionen om att inte godkänna affären på grund av att oberoende inte kan garanteras eftersom Kry även är vårdgivare.

– Vi föreslår att avtalet med MedHelp AB sägs upp. Men i det fall att MedHelp AB drar tillbaka anmälan om ägarförändring innan beslutet har verkställts, ska beslutet inte verkställas vilket innebär att avtalen fortsatt gäller som tidigare, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Efter beskedet från regionen dröjde det inte länge förrän Medhelp, som driver Vårdguiden 1177, meddelade att det inte blir någon affär.

– Vi avvaktar nu det formella beslutet i HSN den 9 mars, men givet att regionen inte kommer att godkänna Kry som ny ägare kommer ägarbytet inte att bli av eftersom detta var en förutsättning för ägarbytet, säger Tobias Ekros, vd för Medhelp, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

V kräver granskning av Region Stockholms relation till Kry: ”Tydligt att de har en gräddfil”

Flera kopplingar mellan Moderaterna och Kry – som håvar in skattepengar


Kritiken växer mot Kry – vilseleder om ersättningar


Kry köper 1177 Vårdguiden– läkare varnar för jäv

Efter Kry-kritiken: Nu får politikerna bestämma

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV