Radar · Inrikes

Så tänker socialtjänsten om pengar till julklappar och julmat 

För en del barn består julfirandet kanske bara av tv-tittande om deras familjer inte har råd med julmat eller julklappar.

Försörjningsstödet räcker sällan till julklappar. Därför händer det att socialtjänsten beviljar extra pengar vid jul. Det går också att söka medel till julfirandet från exempelvis kyrkan. Men generositeten skiljer sig åt mellan kommuner, och från fall till fall.

Försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidrag, räcker endast till det nödvändigaste. För att beviljas får du inte ha besparingar och alla extra inkomster du eventuellt lyckas få in dras av krona för krona. Att få råd med julklappar och god julmat kan därför bli svårt. Av den anledningen beviljar en del kommuner extra ekonomiskt bistånd vid jul.

”Det är vanligt att personer som haft försörjningsstöd under längre tid, framför allt barnfamiljer, kan beviljas extra pengar till julklappar, skriver Yodit Haile Selassie, som jobbar med socialt arbete på den ideella organisationen Sociala missionen, i ett mejl till Syre.

Samtidigt betonar hon att det ser olika ut. Det finns inga regler som uppger att kommunen måste ge extra ekonomiskt bistånd vid jul, utan det bedöms från individ till individ. Hur generösa socialtjänsten är med julpengar skiljer sig också åt från kommun till kommun. Det är en bild som även bekräftas i en grupp för personer med försörjningsstöd på facebook.

Fondmedel ska inte dras av – men det händer ändå

Den som inte beviljas extra pengar till jul kan alltid söka fondmedel från kyrkan eller andra ideella verksamheter. Dessa pengar ska inte dras av från försörjningsstödet, om det är tydligt att pengarna är avsedda för ett visst ändamål, enligt Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd. Men socialtjänsten utreder varje fall, så ibland kan det ändå hända att pengarna dras av.

”Jag skulle inte säga att det är vanligt att man drar bort fondpengar som beviljats till jul vid beräkningen om försörjningsstöd om man i förväg har talat om vad de avser till. Mycket handlar om kommunikation med sin handläggare redan vid ansökningsperioden. Dock kan fondmedel i vissa kommuner räknas som inkomst, så även där ser det väldigt olika ut och det är svårt att generalisera kring det, skriver Yodit Haile Selassie.

Samtidigt är det många barnfamiljer som inte ens söker ekonomisk hjälp från socialtjänsten, trots att de behöver det. I bara Karlstad kommun hjälper Svenska kyrkans julänglar 1 300 barn så att de kan få julmat och julklappar, rapporterar SVT. Över 400 av dessa har ingen kontakt med socialtjänsten.

Under de senaste fem åren har antalet barn som har behövt Julänglarnas hjälp ökat med 350 procent. Utvecklingen är oroande, anser Julänglarnas talesperson, diakonen Lars Söderberg.

Läs mer:

Allt fler får långvarigt bistånd ”Oroande” – försämrar barnens framtid

Nästan omöjligt att få rätt mot socialtjänsten

Få får rätt vid överklaganden av ekonomiskt bistånd ”Ett problem för rättssäkerheten”

Forskare helsågar S-ledarens utspel om försörjningsstöd

Kommunerna lägger miljarder på jobbaktiviteter utan bevisad effekt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV