Radar · Mänskliga rättigheter

Ännu en lag försvårar abort i Texas

Lagstiftarna i Texas ger pro-choice-anhängare fler skäl till protester.

Nu går lagstiftarna i Texas till angrepp mot sajter som tillhandahåller abortläkemedel på nätet. Gränsen för förskrivning sänks från tionde graviditetsveckan till sjunde.

Texas skärper sina abortlagar ytterligare i och med den republikanske guvernören Greg Abbotts godkännande av nya regler som förbjuder postorderbeställning av abortläkemedel sju veckor in i graviditeten, rapporterar The Guardian. Den nuvarande gränsen för att skriva ut läkemedel för medicinsk abort är tio veckor. Abbot skrev under lagen under radarn i fredags och nyheten spreds först senare och orsakade då stor upprördhet bland förespråkare för reproduktiva rättigheter.

De senaste månaderna har Texas stramat åt abortlagarna radikalt.

– Den senaste, rörande posterorderförskrivningar, adderar bara ytterligare ett hinder, säger Mark Jones, professor i statsvetenskap vid Rice-universitetet i Houston, till The Guardian.

Blockerar alla möjligheter

I maj antogs Senate Bill 8 i Texas, vars syfte är att förhindra att aborter görs efter sjätte veckan. Efter att lagen trädde i kraft såg det ut som att trafiken till sajter som säljer läkemedel för medicinsk abort via post ökade. Den senaste lagen, kallad SB4, ska motverka ”osäkra postorder-aborter”, hävdade en av staten Texas representanter Will Metcalf på Twitter förra månaden.

De åtskilliga åtgärderna mot abort kommer troligen välkomnas bland Greg Abbotts republikanska väljarbas men inte nödvändigtvis vinna något bredare gehör i Texas som helhet, tror Mark Jones. Hälften av statens invånare vill trots allt att abort ska fortsätta vara lagligt.

Rättslig prövning test för lagen

I ett uttalande säger Adrienne Kimmell, tillförordnad ordförande i Naral pro-choice America, att politikerna som är abortmotståndare i Texas attackerar tillgängligheten för abort från varje tänkbart håll.

Trots den översvallande kritiken har högsta domstolen, med domare tillsatta av Trump i spetsen, hittills förhållit sig passiv. Men enligt Mark Jones är det ändå osäkert om lagarna håller i rättssak, till exempel i fallet med en läkare som nu stäms efter att ha utfört en abort efter sjätte veckan.

– Nu har vi faktiskt någon vars rättigheter kränks, som stäms för att ha gjort något som högsta domstolen har slagit fast är i konstitutionsenligt och lagligt.

SB4 vinner laga kraft den 2 december.

Läs mer:

Amerika splittrat i abortfrågan

Högsta domstolen i USA släpper fram strikt abortlag i Texas 

10 000 dollar utlovas till den som stoppar en abort

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV