Radar · Utrikes

Texas: 10 000 dollar utlovas till den som stoppar en abort

Ännu strängare abortlagar har antagits i amerikanska delstaten Texas.

I Texas kommer man att kunna få 10 000 dollar för varje stämning som leder till att en abort stoppas i delstaten. Hundratals jurister är öppet kritiska och kallar det för en “juridisk skandal”.

Ännu striktare abortlagar har drivits igenom i amerikanska delstaten Texas. Den nya lagen betyder i stort sett ett totalförbud mot abort. Kvinnor i delstaten får inte längre göra abort efter graviditetsvecka sex, oavsett om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Abort efter vecka sex – en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida – tillåts nu endast om kvinnans liv bedöms vara i fara. I september ska den nya lagen träda i kraft.

Nu uppmanas dessutom amerikaner att stämma kliniker, läkare eller andra som fullbordar eller underlättar aborter i Texas. 10 000 dollar, motsvarande cirka 85 000 kronor, ska tilldelas den som stoppar en abort genom stämning.

Men även på andra håll i USA har det blivit vanligare med hårdare abortlagar. I delstaterna Oklahoma, South Carolina och Idaho har den så kallade “hjärtslagslagen” antagits. Lagen betyder att det inte är tillåtet att göra abort efter att hjärtslag upptäckts.

"Oöverträffat missbruk"

Lagen som antagits i Texas sticker dock ut med tanke på att vem som helst kan stämma någon som tänker genomföra – eller hjälpa någon att genomföra – en abort. Personen som lämnar in stämningen behöver inte själv ha någonting med aborten att göra.

– Om en barista på Starbucks hör att du pratar om din abort, och att den utfördes efter sex veckor, är den baristan behörig att stämma den klinik där du fick aborten och stämma alla andra personer som hjälpte dig, som Uber-föraren som tog dig dit, säger Melissa Murray, professor i juridik på New York University till The New York Times.

I ett öppet brev har 370 jurister under våren höjt kritiska röster mot den nya lagen i Texas. Juristerna kallar lagen för ”oöverträffat missbruk av civilrättsliga tvister” och menar att det skulle ”kunna ha en destabiliserande inverkan på statens juridiska infrastruktur.”

Läs mer: Abort efter vecka sex förbjuds i Texas – även vid incest och våldtäkt
Läs mer: Demokrater flyr Texas – vill skydda rösträtten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV