Radar · Politik

Demokrater flyr Texas – vill skydda rösträtten

Chris Turner, demokratisk gruppledare i Texas representanthus, omgiven av sina partikamrater.

De gjorde det igen. För andra gången på kort tid lämnar Texas demokrater det lokala parlamentet i Austin. Genom sin exit hoppas de stoppa, eller åtminstone förhala, en lag som de anser begränsar rösträtten för minoritetsväljare.

Måndagens dramatiska flykt slutade i Washington DC, dit ledamöterna flög i två specialchartrade plan.

– Dramatiskt. Agerandet visar hur allvarligt Demokraterna ser på frågan om rösträtten, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

I ett uttalande meddelar ledamöterna att de har tagit sin kamp till USA:s huvudstad.

”Vi lever på lånad tid i Texas”, sade gruppledare Chris Turner och hans kollegor i uttalandet enligt public servicekanalen NPR.

”Demokraterna i Texas representanthus står enade i vårt beslut att bryta kvorum och stoppa det republikanledda parlamentet från att tvinga igenom farlig lagstiftning som begränsar Texasbornas rösträtt”.

Förtryck eller inte?

Kvorum är det minimiantal som krävs för att lagar ska kunna antas. Utan de 67 demokraterna på plats är det omöjligt för de 83 kvarvarande republikanerna att fatta beslut – trots att de har majoritet i kammaren. Detta eftersom minst två tredjedelar av ledamöterna måste närvara för att ett beslut ska vara giltigt.

De två lagförslag som Demokraterna motsätter sig förbjuder bland annat drive-in-röstande och dygnet runt-röstande samt gör det svårare att poströsta, rapporterar nyhetskanalen CNN.

– Republikanerna beskriver förslagen som skärpt valintegritet medan Demokraterna talar om väljarförtryck. Det visar hur olika man ser på frågan, påpekar Blanck.

Texas har redan några av landets hårdaste vallagar. Enligt bedömare skulle de nya bestämmelserna främst drabba minoritetsväljare, som inte sällan är ekonomiskt utsatta och har svårt att ta ledigt för att gå och rösta på kontorstid. Av tradition brukar dessa rösta demokratiskt.

Aktivister i Texas visar sitt stöd för de demokrater som flydde delstatsförsamlingen för att slippa rösta om de skärpta vallagar Republikanerna föreslagit
Aktivister i Texas visar sitt stöd för de demokrater som flydde delstatsförsamlingen för att slippa rösta om de skärpta vallagar Republikanerna föreslagit. Foto: Eric Gay/AP/TT

Abort och papperslösa

Delstatsdemokraterna gjorde ett liknande uttåg den 30 maj, vilket gjorde att representanthusets vårsession fick avslutas utan att det infekterade förslaget om rösträtt behandlats. Efter det gjorde Republikanerna vissa eftergifter, en kritiserad paragraf som begränsade möjligheten att rösta på söndagar – vilket demokrater befarade skulle omöjliggöra kombinationen gudstjänst och röstande för många svarta väljare – ströks.

Den session som demokraterna nu har flytt i från är extrainsatt på begäran av delstatens republikanske guvernör Greg Abbott. Vid sidan av vallagarna vill Abbott ha beslut i ytterligare ett antal frågor som står hans parti nära. Bland dem finns begränsningar av aborträtten, inskränkningar av vilka idrotter transsexuella studenter får delta i, minskad skolundervisning om rasism och mer pengar till räder mot papperslösa migranter.

Men det är omöjligt med de demokratiska ledamöterna i Washington DC. Demokraternas agerande beskrivs som paradoxalt, de säger att de vill rädda demokratin – men gör det genom att lämna den demokratiska processen.

Fajten "som äppelpaj"

Ledamöterna kan komma att gripas för sin ”flykt” och dessutom kan Abbot utlysa nya sessioner så snart de kommer hem igen. Men vicepresident Kamala Harris hyllar partikamraternas ”extraordinära mod”.

– Att slåss för rösträtten är lika amerikanskt som äppelpaj, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

På plats i huvudstaden hoppas Texasdemokraterna sätta ytterligare press på kongressen att rösta igenom federala lagar som skyddar rösträtten. Men presidenten och partikamraten Joe Bidens förslag till valreform – som bland annat innehåller utvidgad förtids- och poströstning – stoppades i juni av senatens republikaner.

Frågan är central för Bidenstyret, på tisdagskvällen svensk tid ska presidenten tala i Philadelphia om den ”helgade, grundlagsskyddade rösträtten”, enligt Vita huset.

Texas guvernör Greg Abbott
Texas guvernör Greg Abbott. Delstaten är ungefär 1,5 gånger så stor som Sverige och har nästan tre gånger så många invånare (29 miljoner). De största städerna är Houston, San Antonio och Dallas, samt huvudstaden Austin.F oto: Eric Gay/AP/TT

Känner sig hotade?

Den pågående konflikten kan ses mot bakgrund av de demografiska förändringar som pågår i Texas och övriga USA. År 2045 kommer vita att vara i minoritet, enligt en prognos från statistikmyndigheten Census. Republikanerna – som av tradition samlar vita, äldre väljare – företräder många medlemmar som upplever att de är hotade.

Sedan Bidens tillträde har åtminstone 14 republikanskt styrda delstater infört strängare vallagar. Och parallellt upprepar expresident Donald Trump sina falska påståenden om att fusk förekom i fjolårets presidentval.

– Att man fortfarande ifrågasätter utgången i valet 2020 underminerar förtroendet för valprocessen. Det är allvarligt, säger Blanck.