Zoom

Amerika splittrat i abortfrågan – medan Mexico firar historisk seger

USA:s justitieminister Merrick Garland tillkännagav stämningen mot Texaslagen.

Abortfrågan är het. I går meddelade USA:s regering att Texas stäms för den kontroversiella abortlag som förbjuder abort efter sjätte graviditetsveckan, en framgång för abortmotståndare. Och i tisdags firade abortförsvarare i Mexiko landets högsta domstols beslut att avkriminalisera abort.

Merrick Garland tillkännagav stämningen på en presskonferens på torsdagen och enligt honom bryter abortlagen, som antogs för drygt en vecka sedan i delstaten Texas, mot USA:s konstitution, rapporterar Sveriges radio.

– Denna typ av plan för att upphäva Förenta staternas konstitution är en som alla amerikaner, oavsett politik eller parti, bör frukta. Om det lyckas kan det bli en mall för åtgärder på andra områden av andra stater, säger han enligt Reuters.

President Joe Biden har bland annat sagt att lagen kommer att skapa ett ”konstitutionellt kaos”, eftersom den bygger på att privatpersoner anger och stämmer varandra för brott mot abortlagen, rapporterar nyhetsbyrån.

Vem som helst kan anmäla och stämma

En förklaring till att lagen gick igenom var utformningen, som inte lämnade det upp till delstaten att lagen efterlevs utan vem som helst kan anmäla och stämma personer som bidrar till aborter, till exempel vänner, socialarbetare eller taxichaufförer.

Det är inte kvinnan som stäms, utan det är de som bidrar till att hon kan genomföra en abort som kan dömas till ett skadestånd på motsvarande 86 000 kronor, pengar som kan betalas ut till anmälaren, rapporterar Dagens nyheter.

Lagen är en stor framgång för konservativa abortmotståndare. Ett förbud som detta har inte införts i USA efter fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen, som 1973 lade grunden för legalisering av abort i USA.

Texaslagen kan ses som ett arv från Donald Trump. Ett av hans vallöften var att nominera domare till Högsta domstolen som skulle riva upp Roe mot Wade. Trump hann med tre utnämningar säkra en konservativ majoritet på 6–3 under sina fyra år vid makten.

Andra delstater kan följa Texas exempel

Abortförespråkare oroas nu över hur andra konservativt styrda delstater kommer att agera. Enligt sammanställningar i flera amerikanska medier har minst sex delstater: Florida, Arkansas, South Dakota, South Carolina, Idaho och Indiana visat tecken på att vilja följa Texas exempel, rapporterar Washington post.

Den 8 september utfärdade South Dakotas guvernör Kristi Noem en verkställighetsorder för att begränsa tillgången till abortläkemedel och för att klargöra att medicinska aborter kräver ett personligt samråd med en läkare, rapporterar ABC news. Kravet ställs redan i delstaten, men kan ses som ett svar på att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet senare i år väntas tillåta att abortläkemedel skickas via post eller beställs via webbapotek.

Enligt South Dakotas hälsodepartement genomfördes cirka 39 procent av fjolårets aborter med hjälp av läkemedel, rapporterar nyhetsbolaget.

Tiktok-användare spammade angivarsajt

Texaslagen har lett till protester bland annat på sociala medier. Efter att en abortmotståndargrupp startade hemsidan Prolife Whistleblower, med syfte att människor anonymt ska tipsa om personer som misstänks bidra till en abort, översvämmade Tiktok-användare angivarsajten med tusentals falska tips, Shrek-memes och porr.

Lagen har också mött kritik från organisationer i USA och världen. Kristina Castell, sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU, kallar lagen, som i praktiken innebär ett totalförbud mot abort, eftersom många kvinnor i vecka sex inte är medvetna om att de är gravida, ”extrem”.

– Detta kommer drabba i stort sett alla kvinnor som behöver en abort och det är som vanligt de mest utsatta som blir lidande. De som inte har tillgångar eller resurser att söka vård i en annan delstat, säger hon i ett pressmeddelande.

För snart ett år sedan demonstrerade kvinnor under parollen avkriminalisera abort nu
För snart ett år sedan demonstrerade kvinnor under parollen avkriminalisera abort nu. Foto: Rebecca Blackwell/AP

I mexikansk grannstat firas annat beslut

I den mexikanska delstaten Coahuila, som gränsar till Texas, kom ett beslut i motsatt riktning tidigare i veckan. Högsta domstolen i Mexiko meddelade att kriminalisering av abort strider mot konstitutionen. Det betyder att kvinnor ska kunna få en abort utförd via offentligt finansierad sjukvård.

Beslutet, som gäller delstaten, väntas bli prejudicerande.

Paula Avila-Guillen, chef för organisationen Women’s Equality Center, uppgav i ett uttalande: ”Detta beslut i Högsta domstolen har rättsverkningar utanför delstaten Coahuila och gäller i hela Mexiko”, rapporterar NPR.

Hon kallar beslutet för ”en ljuspunkt i kampen för att skydda kvinnors reproduktiva rättigheter runt om i världen”.

I dag tillåts abort under de flesta omständigheter endast i 4 av 32 delstater: Mexico City, Oaxaca, Veracruz och Hidalgo.

BBC:s reporter Will Grant skriver i en analys: ”Beslutet kommer att väcka ilska bland såväl Mexikos konservativa politiker som katolska kyrkan. Kyrkans inflytande har dock stadigt minskat de senaste åren, och regeringen är hårdnackat sekulär”, rapporterar sajten MSN.

Guvernör: Frihetsberövade ska släppas

På onsdagen meddelade Miguel Riquelme, guvernör i Coahuila, att kvinnor som fängslats för aborter ska släppas, rapporterar The guardian.

– Resolutionen kommer att ha retroaktiva effekter, och om det finns någon kvinna som har frihetsberövats för brottet abort måste hon släppas omedelbart, uppgav han enligt tidningen.

En talesperson för regeringen kunde då inte uppge antalet fängslade kvinnor.

Ett tidigare uppseendeväckande fall är Dafne McPherson från delstaten Querétaro. Hon drabbades av ett missfall på sin arbetsplats, anklagades för abort och senare mord. Hennes dom blev 16 års fängelse, men efter överklagande släppes hon efter tre år.

Jackie Campbell, en kvinnorättsaktivist från Coahuila, konstaterar att det som har hänt nu kan ses som en ödets ironi.

– Vi brukade behöva åka till Texas eller Mexico City [för aborter]. Nu behöver vi inte åka härifrån för att ha rätten, säger hon till The guardian.

Läs mer Mexikos högsta domstol röstar mot abortförbud

Läs mer Texas: 10 000 dollar utlovas till den som stoppar en abort

Läs mer Abort efter vecka sex förbjuds i Texas – även vid incest och våldtäkt