Radar · Morgonkollen

Mexikos högsta domstol röstar mot abortförbud

Kvinnorättsaktivister vid en demonstration mot ett abortförbud i Mexico City 2020.

Mexikos högsta domstol bedömer att det är emot konstitutionen att kriminalisera abort. Beslutet togs av en enhällig domstol och människorättsorganisationer i det katolska landet firar nu nyheten.

– Det här är ännu ett steg i den historiska kampen när det kommer till kvinnors rättigheter. Från och med nu kommer det inte vara möjligt att åtala en kvinna som gör abort, utan att gå emot den här domstolens och konstitutionens kriterier, säger högsta domstolens ordförande Arturo Zaldívar.

Fram till nu har abort bara varit tillåtet i Mexico City och tre andra delstater i landet – och bara fram till tolfte veckan i en graviditet. I alla andra delar av landet har abort bara varit tillåtet efter en våldtäkt. Nu blir det tillåtet för kvinnor att få en abort utförd via offentligt finansierad sjukvård. Om någon vårdinrättning vägrar att utföra en abort kan kvinnan gå till domstol och där få ett beslut på att aborten ska genomföras.

Samtidigt, på andra sidan gränsen i norr, har Texas tagit ett steg i motsatt riktning med sina strikta lagar mot abort. Kvinnor i delstaten får inte längre göra abort efter graviditetsvecka sex, oavsett om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV