Radar · Miljö

Sveaskog vill avverka Sveriges sista naturskogar – Samebyn: ”En total katastrof”

Området kring Muonio sameby i östra Norrbotten omges av några av Sveriges sista naturskogar.

Sveaskog fortsätter att köra över samernas rättigheter och planerar nu att avverka några Sveriges sista naturskogar. Det menar Muonio sameby som tillsammans med Greenpeace nu kräver att bolaget omedelbart upphör med all skogsavverkning i området.

Sveaskog har vid upprepade tillfällen kritiserats för att avverka skogar i viktiga renbetesområden, utan respekt för varken rennäringen i området eller samerna.

I förra veckan skrev samebyar i södra Norrbotten, med stöd från Naturskyddsföreningen, ett öppet brev till Sveaskogs ledning, där de krävde att bolaget respekterar samernas rättigheter och slutar med vad de kallar för “utmattningstaktik” för att tvinga till godkännande av skogsavverkning i området.

Nu går även Muonio sameby i östra Norrbotten i ett gemensamt uttalande med Greenpeace hårt åt bolaget och dess metoder för skogsavverkning i viktiga renbetesområden.

“Sveaskog har ett skamfilat rykte när det gäller samernas rättigheter, och har vid upprepade tillfälle nonchalerat samernas uttryckliga nej till avverkningar i naturskogar i Sápmi. Situationen som Sveaskog skapat i Muonio är dock ett nytt lågvattenmärke”, skriver de i ett öppet brev till Sveaskogs ledning.

Kravet: Stoppa all avverkning nu

Enligt Greenpeace och samebyn planerar Sveaskog att avverka några av Sveriges sista riktigt gamla naturskogar som finns i området. Skogar som aldrig tidigare har kalavverkats och har en avgörande betydelse för renskötseln i området.

– För oss i Muonio sameby utgör Sveaskogs avverkningar en total katastrof. De senaste två åren har Sveaskog avbrutit alla samråd med oss och sedan huggit ned all skog som vi vädjat om att de inte skulle avverka. Om avverkningarna fortsätter blir det slutet för all renskötsel i området, säger Katarina Sevä, renskötare och styrelseledamot i Muonio sameby, i ett pressmeddelande.

Greenpeace och Muonio sameby kräver nu att Sveaskog återupptar samråden med samebyn, drar tillbaka alla avverkningsanmälningar och omedelbart upphör med all skogsavverkning i området.

– Sveaskogs agerande i området kring Muonio sameby är ett lågvattenmärke för statens eget skogsbolag. Sverige har väldigt lite gammal, riktig skog kvar och de skogar som Sveaskog vill avverka tillhör Sveriges sista naturskogar. Sveaskog måste omedelbart avbryta avverkningarna – dessa skogar måste få stå, säger Dima Litvinov, kampanjledare på Greenpeace.

Här kan du läsa hela brevet till Sveaskogs ledning.

Läs mer: 

Sveaskogs vd avgår med omedelbar verkan: ”Saknar samsyn”

Sveaskog vill hugga gammelskog – ”Markägaren gör som den vill

Protest mot Sveaskog: ”Hotar biologisk mångfald”

Sveaskog vill avverka gammelskog i nationalparksförslag

Sveaskog drar tillbaka avverkningar i Luokta-Mávas sameby

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV