Radar · Miljö

Protest mot Sveaskog: ”Hotar biologisk mångfald”

Ett kalhygge utanför Härnösand.

Statliga Sveaskog skövlar värdefulla skogar och bidrar till klimatkrisen. Det menar Extinction rebellion som under tisdagen protesterar mot bolaget runt om i landet.

Sveaskog har återkommande kritiserats från miljöorganisationer för att avverka skog med höga naturvärden. Dessutom planteras ofta bara en trädart åt gången. På så sätt hotas biologisk mångfald, anser kritikerna.

– Vi är upprörda över vad som händer i Amazonas, men glömmer bort att vi också skövlar våra skogar, säger Ragnhild Larsson som är med och organiserar en aktion i Göteborg.

Under tisdagen genomför det civila olydnadsnätverket Extinction rebellion aktioner mot Sveaskog på åtta platser i landet. I helgen arrangerades dessutom en övernattning vid Hornsö ekopark i småländska Högsby där skogsbolaget har planer på avverkning i en mindre del av området. Ekoparken har pekats ut som en av Europas viktigaste hemvister för hotade insekter.

Sveaskog anser att de delar som är aktuella för avverkning i ekoparken inte hör till dem med höga naturvärden, men att man nu inväntar en nyckelbiotopsinventering.

"Biobränslen driver på avverkningen"

Också klimatet får lida för ett alltför intensivt skogsbruk, anser Extinction rebellion. Bland annat menar de att den ökade produktionen av biobränslen driver på avverkningen av äldre skog. Att dessa kan användas för att ersätta fossila bränslen hjälper inte, menar nätverket. De pekar på att det tar runt 80 år innan nya växter hinner ta upp den frigjorda koldioxiden och att det är betydligt mer bråttom än så att minska utsläppen.

Sveaskogs skogspolitiska talesperson Olof Johansson avfärdar att biobränslen vare sig nu eller i framtiden kommer att driva på avverkningstakten i Sverige.

– Det som är lönsamt i skogsbruket är i första hand att ta tillvara timmer för att producera trävaror och i andra hand det som går till massaindustrin. Biobränslen är en biprodukt av ett skogsbruk som bedrivs av andra skäl, säger han.

Olof Johansson menar att skogsbruket bidrar med lösningar på klimatkrisen, inte minst genom att betonghus kan ersättas med trä. Att bolaget inte tar hänsyn till biologisk mångfald vänder han sig också emot.

– Vi förvaltar 24 procent av den skog som identifierats som nyckelbiotoper, men bara 14 procent av den totala skogsmarken. Det visar hur viktigt det här är för oss, säger han.

Ragnhild Larsson menar att Sveaskog ägnar sig åt så kallad greenwashing.

– De framställer sig som bättre än de är. När de planterar en enda sorts träd där de avverkat hotas den biologiska mångfalden, säger hon.

Coronapandemin har förändrat upplägget för dagens aktioner på flera sätt. Den ursprungliga planen för gruppen i Göteborg var att åka till Sveaskogs kontor i Kinna, men då de anställda där nu jobbar hemifrån kändes det mindre motiverat. Istället blir det en mindre manifestation i centrala Göteborg.

– Det är svårt att vara klimataktivist i dessa tider. Normalt sett hör det till våra metoder att se till att vara många. Nu följer vi alla rekommendationer och håller avstånd, säger Ragnhild Larsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV