Radar · Miljö

Sveaskog drar tillbaka avverkningar i Luokta-Mávas sameby

Artisten och renskötaren Sofia Jannok från Luokta-Mávas sameby är en av dem som kritiserat de planerade avverkningarna.

Som Syre tidigare berättat har Luokta-Mávas sameby riktat skarp kritik mot skogsbolaget Sveaskog inför flera planerade avverkningar. Nu meddelar bolaget att 28 av 30 tänkta avverkningar dras tillbaka, rapporterar TV4.

– Det är pengarna som talar, sa Lars Anders Baer till Syre den 20 november.

Det var statliga Sveaskog som planerade att avverka gammelskog, som flera byar använder till renbete, då markerna bär på djurens basföda – lavar.

Ett bete som försvunnit i takt med att gammelskogarna i samebyns marker avverkats och ny skog planterats. I de nya plantagen har lavarna svårt att etablera sig i samma omfattning, berättade Lars Anders Baer.

– Det vi har nu är betesöar och några av byarna får det inte att gå ihop, de ligger risigt till, sa han.

Samebyn valde att gå ut med ett pressmeddelande som gav ett stort gensvar och Sveaskog valde kort därefter att pausa avverkningarna. Tiotusentals personer ska också ha skrivit på ett upprop. Nu rapporterar TV4 att 28 av de 30 avverkningarna har dragits tillbaka. Orsaken är bland annat kritiken, som bolaget fått, berättar Sveaskog på sin hemsida.

”Men det främsta skälet är att vi vill hitta en lösning för samplanering med samebyn. Det viktigaste just nu är att återskapa en dialog, för att hitta en långsiktig väg framåt tillsammans”, skriver de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV