Zoom

Föreningen End ecocide beviljades stöd – ledde till konflikt

Pella Thiel, ordförande i End ecocide Sverige tilldelades år 2019 WWF:s pris som årets miljöhjälte.

Intern strid rasar i miljöorganisationen End ecocide Sverige. Medlemmar anklagar styrelsen för att ta pengar från föreningen. Detta efter att 1,9 miljoner kronor från Postkodstiftelsen går in i två styrelseledamöters privata bolag. Men både finansiären och styrelsen menar att de inte har gjort något fel.

Föreningen End ecocide Sverige arbetar för att storskalig miljöförstöring ska bli ett brott, som till exempel företagsledare kan straffas för. I somras beviljades de 2,2 miljoner kronor av Postkodstiftelsen för ett projekt. Det handlar om att ta fram tre rapporter som visar på vilka effekter en sådan lagstiftning skulle kunna få på företagande, ekonomi och mänskliga rättigheter, samt hur artificiell intelligens kan användas för att följa leverantörskedjor och analysera rättslägen. Dessutom ska kunskapen från rapporterna spridas genom konferenser, webinarier, workshops och annan kommunikation, uppger Postkodstiftelsen till Syre.

De som ska utföra projektet är bland annat två styrelseledamöter. Av de 2,2 miljonerna är det runt 1,9 miljoner som går till dessa två styrelsemedlemmars företag, i form av bland annat en ersättning på 1 000 kronor i timmen inklusive moms, enligt dokument som Syre fått ta del av.

Att majoriteten av pengarna går in i styrelsens egna bolag kom som en överraskning för många. Först en månad efter att Postkodstiftelsen beviljat projektet informerades medlemmarna om innehållet i ansökan, som de trodde skulle gå till hela föreningen.

”Det hade varit fantastiskt för såväl sakfrågan som föreningen – om det inte varit så att nästan hela summan, 1,9 miljoner kronor, går direkt till styrelsemedlemmarnas privata bolag. Styrelsen har dessutom varken informerat föreningens medlemmar, aktiva arbetsgrupper eller ledningsgruppen om innehållet i ansökan innan. De presenterar projektet som fullbordat faktum, att det redan påbörjats och medel redan delats ut”, står det i ett medlemsbrev som är underskrivet av bland andra Annette Ericsdotter, som uppges vara medgrundare och kommunikationsansvarig i End ecocide Sverige.

Nina Jansdotter, presskontakt för de medlemmar som motsätter sig styrelsens beteende, tillägger till Syre:

– Det här är inte sociokrati, det vill säga att man verkligen gör saker tillsammans och bjuder med folk att tycka till och ta beslut.

Ett tiotal medlemmar uppger till tidningen Aktuellt hållbarhet att det finns en tystnadskultur inom föreningen, där alla som lyfter intern kritik påstås motverka arbetet med ekocid-frågan.

De är kritiska till att så mycket går in i de två styrelsemedlemmarnas bolag. Styrelsen ”roffar åt sig”, trots att föreningens mål är en lag som ska hindra företag att roffa åt sig, står det i ytterligare ett brev som har skickats ut till medlemmarna.

Strider inte mot regelverket

Men det är inte konstigt att personer som beslutade om projektet också ska utföra det, menar Pella Thiel, ordförande i End ecocide Sverige.

– Det finns inte så många personer att välja mellan som har kunskapen, kompetensen och de nätverk som skulle göra att projektet lyckas, säger hon.

Hon tillägger att det är samma personer som arbetat med ansökan och skickat in den, som nu får pengarna, och att projektet kommer gynna hela föreningen. Ersättningen på 1 000 kronor i timmen tycker hon är rimlig.

– Det är 800 kronor plus moms. Det är ett ganska vanligt konsultarvode, även om det är hög lön i miljösammanhang. Men det är bra att folk som jobbar med miljöfrågor får bra betalt, säger Pella Thiel, som också uppger att delar av de 1,9 miljonerna kan komma att användas för att arvodera andra som kan bidra till att uppfylla projektets mål.

För att jävsituationer inte skulle uppstå satte Postkodstiftelsen upp vissa villkor innan pengarna beviljades. Bland annat krävde de en auktoriserad revisor, och att de två styrelsemedlemmarna som skulle driva projektet inte fick vara med på de möten då styrelsen skulle besluta om annan tilldelning till dem än vad som står i ansökan, vilket bekräftas av Postkodstiftelsen. Stiftelsen ville också att de skulle vara fler styrelsemedlemmar än fyra personer, vilket ledde till att End ecocide Sverige kallade till en extrastämma för att välja in fler i styrelsen.

Men efter kritiken har de två styrelsemedlemmarna som ska jobba i projektet valt att avgå.

Styrelsen har också bett revisorn och en jurist med expertis inom föreningslagstiftning undersöka om projektets upplägg strider mot lag eller föreningspraxis. Ingen av utredningarna har funnit några fel, enligt Pella Thiel.

Att projekt kan läggas upp på detta vis i ideella föreningar bekräftas även av Skatteverkets Annelie Holmgren, sektionschef för föreningar och stiftelser.

– Det behöver inte vara fel att pengar går in i styrelsemedlemmarnas privata bolag, så länge de jobbar med de mål som projektet är avsett för. Att en medlem jobbar gratis och den andra tar ut lön, ja så kan det vara, säger hon till Syre.

Pella Thiel säger att hon kan förstå medlemmarnas reaktioner på projektet.

– Samtidigt finns organisationen för att driva en viktig och akut fråga. Det här året är helt avgörande för att få upp frågan på FN- konferenser nästa år. Vi har väldigt lite tid på oss och det är också en förklaring till varför projektet inte blev bättre förankrat, och att vi inte har hunnit jobba tillräckligt med internt föreningsarbete. Ett inkluderande beslutsfattande är tidsödande, tid vi inte hade i det här fallet. Det är olyckligt, därför har vi tagit initiativ till en intern process med erfarna processledare för att lära oss och göra bättre framöver, säger Pella Thiel, som jobbar ideellt i föreningen.

Vissa menar ju att det finns en tystnadskultur inom föreningen, vad vill du svara på det?

– När projektet utarbetades av en arbetsgrupp där de två styrelsemedlemmarna var med hade vi inte interna processer och strukturer på plats för att dela information. De kom på plats först i maj, och då var projektansökan redan klar. Hur gärna man än vill att alla ska få göra sin röst hörd så blir det svårare och tar längre tid ju fler man är. Det är väldigt sällan alla medlemmar är med och fattar beslut om allt i en förening. Då blir det inte så många beslut fattade, säger Pella Thiel.

Läs mer:

Pella Thiel tilldelas Sustainable prize 2021 (Syre 19/9-2021)

Bruna och konspiratoriska tankar växer i de gröna rörelserna: ”Min gröna värld krackelerade” (Syre 20/6-2021)

Thiel svarar på kritiken: ”Allt fler känner sig övergivna” (syre 20/6-2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV