Radar · Miljö

Pella Thiel tilldelas A sustainable prize 2021

Pella Thiel är glad över att ha tilldelats A sustainable prize och menar att näringslivet är en viktig motor för hållbar utveckling.

Ekologen, föreläsaren och omställningsaktivisten Pella Thiel har tilldelats årets A sustainable prize. Hon får priset för sitt arbete med att göra ekocid (storskalig miljöförstöring) till ett internationellt brott.

Pella Thiel är ekologen som hunnit med en hel del. Hon har bland annat varit med och startat svenska avdelningar i internationella nätverk som Naturens rättigheter, Omställningsnätverket och End Ecocide Sverige, där hon är ordförande. Hon medverkar även i FN-programmet Harmony with Nature och har tilldelats flera priser som bland annat årets miljöhjälte 2019.

Nu har hon tilldelats A sustainable prize, som delas ut av företaget A sustainable tomorrow. Företaget bildades 2015 under namnet Gränslösa möten, med syftet att sammanföra människor från olika länder, verksamheter och branscher och skapa ett mer hållbart samhälle.

Årets pris vill uppmärksamma det nya initiativet Ecocide law alliance – ett initiativ från End Ecocide för att samla näringslivet bakom ekocid som internationellt brott.

"Företag kan driva på omställningen"

Pella Thiel är glad för utmärkelsen.

– Det är fantastiskt härligt att få ett kvitto på att ens arbete gör skillnad! Inte minst för att jag, precis som A Sustainable Tomorrow, ser näringslivet som en viktig motor för hållbar utveckling. Just i den fråga jag arbetar mest med kan företag verkligen driva på omställningen och ge kraft åt andra samhällsaktörer genom att stödja införandet av storskalig miljöförstöring som ett internationellt brott, säger Pella Thiel i ett pressmeddelande.

Målet med hennes och nätverkets arbete är att ekocid ska bli ett internationellt brott inom samma ramverk som de allvarligaste brotten mot mänskliga rättigheter: folkmord, krigsbrott, aggressionsbrott och brott mot mänskligheten.

– Det skulle innebära tre saker. För det första: ett starkt juridiskt skydd för de livsviktiga ekosystemen, med personligt ansvar för beslut som innebär stor skada på dem. För det andra: att investeringsflöden skiftar bort från destruktiva verksamheter och därmed kan stimulera en omställning till cirkulär ekonomi och innovation. För det tredje och kanske viktigaste: ett kulturellt skifte i den mänskliga relationen med naturen. Det är genom juridiken vi skapar en gemensam förståelse av rätt och fel. Lagar skyddar och möjliggör, nu är det dags för lagstiftning som skyddar ekosystemen och möjliggör ett näringsliv värt namnet – ett regenerativt näringsliv, säger Pella Thiel i pressmeddelandet.

Pella Thiel har även skrivit krönikor i Syre. Läs dem här:

En ekonomi som inte ryms på jorden (Syre 22/7 2020)

Vågar vi förändras har vi allt att vinna (Syre 2/10 2020)

När omställningen möter fascismen kan nåt lossna (Syre 22/1 2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV