Zoom

Thiel svarar på kritiken: ”Allt fler känner sig övergivna”

Pella Thiel, företrädare för omställningsrörelsen och utsedd till Årets Miljöhjälte 2019 av Världsnaturfonden WWF.

Pella Thiel, som bland annat utsetts till Årets naturhjälte av WWF, har skapat ordentlig debatt under senaste tiden gällande frågan om att ”inkludera de som exkluderar”. Här svarar hon på kritiken.

Hon har, som Syre skrivit om, deltagit i en webb-tv sändning i högerextrema Exakt24, en svensk mediekanal med den före detta Sverigedemokraten Erik Almqvist som chefredaktör. I videon låter hon Jesper Johansson – som Expo har kopplat till internetkonton som under flera år har hyllat Adolf Hitler; förnekat Förintelsen och spridit konspirationsteorier om en påstådd judisk agenda att utrota vita – att följa med omställningsrörelsen under en dag.

Hon har även i flera krönikor upprepat frågan om att ”inkludera de som exkluderar”.

Hon menar att det är en svår fråga som hon hanterat lite slarvigt.

Vad är anledningen till att söka sig till personer inom högerextrema grupper?

– Vi är i en process i samhället där allt fler känner sig övergivna. De människorna nås inte längre med budskap i media, säger Pella Thiel, som tror att inkluderandet av högerextrema inte skulle behöva leda till att rasifierade känner sig otrygga.

Hon menar att omställningsrörelsen vill bygga ett samhälle som måste minska resurskonsumtionen. Det utan att behöva lita på att staten eller någon annan sköter det.

Menar du att du vill öppna upp för personer som vill utrota andra människor?

– Naturligtvis inte. Jag vill förhindra att den typen av tankemönster uppstår.

Genom att högerextrema inkluderas i omställningsrörelsen blir ju rörelsen otrygg för rasifierade, och exkluderar dem i stället. Hur tänker du att det ska kunna lösas?

– Jag tror att det finns så olika uppfattningar om vad vi pratar om när vi pratar om omställningsrörelsen som gör att den blir omöjlig att svara kort på. Det är ju samhället som behöver ställas om, och de högerextrema är en del av samhället, dessvärre.

Hur ser du på risken att omställningsrörelsen infiltreras av högerextrema krafter?

– Jag ser definitivt den risken. Jag vet inte hur stor man kan säga att den rörelsen är i Sverige. Men jag tror att det är bra att vi kan fundera över hur man kan prata med dessa med våra värderingar i behåll.

Visste du vem Jesper Johansson var innan du ställde upp på intervjun?

– Jag hade ingen koll på just honom. Jag trodde bara han var en allmän konspirationsteoretiker. Han kände en person som brukade gå på den pengafria puben som anordnades av min lokala omställningsgrupp. Därefter frågade han om han fick göra ett reportage om omställningsfestivalen Hylla Möllan som vi anordnade, säger Pella Thiel, men säger samtidigt att hon visste att det rörde sig om en högerextrem kanal.

Läs mer: Bruna och konspiratoriska tankar växer i de gröna rörelserna – ”Min gröna värld krackelerade”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV