Världsledarna lovade att minska metanutsläppen och stoppa avskogningen under klimattoppmötets tredje dag i Glasgow. Samtidigt blev Storbritannien utsedd till ”dagens fossil” av klimatnätverket CAN. Syre sammanfattar några av tisdagens viktigaste – och roligaste – händelser under Cop26.
På tisdag kväll åker majoriteten av de över hundra världsledare som deltar på klimattoppmötet i Cop26 hem för att ge plats åt sina förhandlare som ska diskutera och försöka komma överens om hur klimatförändringarna ska bromsas. Men innan de lämnade Glasgow presenterade de två överenskommelser, som är de hittills största under Cop26.
Den första, som uppemot 100 länder som står för 85 procent av världens skogar uppges ha skrivit på, däribland Kina, USA och Brasilien, handlar om att sluta skövla skog och ersätta områden som redan avverkats.
Avskogning är bland de främsta drivkrafterna bakom klimatförändringarna, bland annat då skogen fungerar som en kolsänka som beräknas absorbera drygt 30 procent av koldioxidutsläppen. Under de senaste åren har stora arealer av oersättliga regnskogar skövlats för att göra plats åt soja- eller palmoljeodlingar – det första bland annat i syfte att göra mat åt djurindustrin, en annan stor utsläppare.
– Vi kommer att ha möjligheten att avsluta mänsklighetens långa historia som erövrare av naturen och istället bli dess väktare, sa Boris Johnson när han presenterade deklarationen om att skydda skogarna, som länderna uppges ha kommit överens om redan under måndagskvällen.
Deklarationen om att skydda skogarna är dock inte bindande och liknande försök att skydda skogen har inte lett till resultat tidigare.
– De kommande månaderna är kritiska för att implementera det som utlovats idag. Om ett år träffas vi igen, i mitt land eller något annat afrikanskt land för nästa Cop, det är inte tillräckligt lång tid för ett träd att växa upp. Men nog med tid för att tilliten ska dö, tillit är inte som skogen, försvinner den – kommer den inte tillbaka, sa Hindou Oumarou Ibrahim, urfolksledare från Tchad, som också tog plats på podiet.
Det andra avtalet, som presenterades under tisdagen, är i sig inte nytt, utan offentliggjordes som en överenskommelse mellan EU och USA redan i september. Det handlar om att minska de globala metanutsläppen, som efter koldioxid är den gas som har störst påverkan på växthuseffekten. På kort sikt beräknas metan vara mer än 80 gånger mer potent växthusgas än koldioxid, samtidigt som den bryts ner betydligt snabbare i atmosfären. Därför har många forskare pekat mot metanet som ett sätt att snabbt bromsa in uppvärmningen.
Uppemot 100 länder uppges nu ha ställt sig bakom överenskommelsen om att minska metanutsläppen med 30 procent till år 2030, jämfört med 2020 års nivåer. Det handlar bland annat om åtgärder för att minska utsläpp av metan inom olje- och gasindustrin. Men Kina, Ryssland och Indien, som är bland de största utsläpparna, har inte skrivit under.
– Vi kan inte vänta till 2050, vi måste minska utsläppen snabbare. Det är en lågt hängande frukt, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
"Det de lovar är inte tillräckligt"
Sara Nyberg, aktiv i ungdomsorganisationen Push Sverige, som är på plats i Glasgow och har lyssnat på världsledarnas tal, är inte övertygad om att löftena kommer förverkligas.
Hur ser du på löftet om att stoppa avskogningen?
– Det är ju väldigt bra, men det är inga nyheter – redan 2014 sade ledare att de ska stoppa avskogningen, men vi har inte sett några större förändringar på global nivå sedan dess. Så jag hoppas att ledarna kommer genomföra kraftigare åtgärder nu, säger Sara Nyberg.
Vad gäller metan tror hon inte på att målet om att minska utsläppen med 30 procent, är tillräckligt.
– Det är ju bra att de också fokuserar på metan, och inte bara koldioxid, för på kort sikt kan vi minska utsläppen av metan rätt så drastiskt med relativt enkla åtgärder enligt min uppfattning. Men minskningen behöver vara ännu kraftigare än 30 procent till målåret.
Vad tänker du om klimattoppmötet såhär långt? Ger världsledare och beslutsfattare hittills något hopp om ambitiösare mål, tycker du?
– Baserat på de tal jag lyssnade på, bland annat Biden, Macron, Löfvén och vissa länder i Globala Syd, så säger de att vi behöver öka klimatambitionerna och vissa lovade att öka finansiering till utsläppsminskningar och anpassning, men absolut finns det en risk att de inte kommer uppfylla detta, säger Sara Nyberg, som också ifrågasätter varför det inte har presenterats några konkreta åtgärder:
– Det ju bra att de säger att vi behöver vara i linje med 1.5-graders målet, men de sade inte vilka konkreta åtgärder de kommer ta för att minska utsläppen.
Vad känner du, som ung, när du sitter där och lyssnar på alla makthavare, världsledare osv? Kan du sätta ord på dina känslor?
– Lite hoppfull, men samtidigt vet jag att det de lovar fortfarande inte är tillräckligt, vilket leder till frustration också.
"Dagens fossil"
Samtidigt som Boris Johnson stod på podiet och presenterade sina klimatåtaganden blev Storbritannien utsedd till ”Dagens fossil” av klimatnätverket Climate Action Network International, CAN. Den ironiska utmärkelsen delas traditionellt ut varje dag under klimattoppmötena till länder som ”gör sitt bästa” för att sätta käppar i hjulet för förhandlingarna.
Enligt CAN fick Storbritannien och FN:s klimatkonvention UNFCCC utmärkelsen för att bland annat ha misslyckats med att göra Cop26 och förhandlingarna tillgängliga för civila. Kritiken handlar bland annat om att människor fått köa i timmar för att komma åt konferenslokalerna, men också om att aktivister från fattiga delar av världen haft det svårt att ta sig till Glasgow under Covid-19.
”Can skickade en förfrågan om att Cop skulle flyttas fram då vi var oroliga för att människor från utvecklingsländer inte skulle ha möjlighet att komma och förespråka klimaträttvisa under Covid-19 pandemin”, sa närverket i ett uttalande, enligt The Guardian.
Pågår till 12:e november
Klimattoppmötet i Glasgow kommer att fortsätta fram till den 12 november, då representanter från drygt 200 länder kommer att förhandla om utestående delar i Parisavtalets regelbok.
Läs mer:
Cop26: Skogen ska räddas – men är det tillräckligt?
Stenhård kritik mot världsledarna – tar klimatskadliga privatjets till Cop26
Önationernas krav på Cop26: ”Den som smutsar ned måste betala”Live: Cop26 öppnar
Cop26: Makthavare kritiseras för att blunda för djurfabrikerna
Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”
Stormakter stångas inför Cop 26 – nu måste de komma överens
Sverige vill köpa utsläpp för hundratals miljoner kronor – skriver avtal med Ghana på Cop26
Ländernas uppdaterade löften inför Cop26 långt ifrån tillräckliga
Syre förklarar klimatfinansiering